«Φως» σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγροτικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, όπως η απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η επίλυση γραφειοκρατικών διαδικασιών που απορρέουν από την εφαρμογή της, επιχειρεί να δώσει έρευνα της Κομισιόν.

Η έρευνα η οποία από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου συγκέντρωσε σχεδόν 27.000 απαντήσεις, απευθυνόταν ειδικά στους αγρότες και ήταν μέρος των ενεργειών που ανέλαβε η Κομισιόν προκειμένου να εντοπίσει τον διοικητικό φόρτο και την πολυπλοκότητα, που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ όπως και με άλλους κανόνες για τα τρόφιμα και την γεωργία.

Η ανάλυση που θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να εντοπίσει τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στους αγρότες. Τα συνολικά συμπεράσματα της έρευνας αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το 81% των ερωτηθέντων ήταν αγρότες που υπέβαλαν αίτηση στήριξης από την ΚΑΠ

Στοιχεία της έρευνας

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 81% ήταν γεωργοί που υπέβαλαν αίτηση για στήριξη από την ΚΑΠ, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες ήταν γεωργοί που δεν υπέβαλαν αίτηση για στήριξη από την ΚΑΠ (16%) ή σύμβουλοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλοι φορείς. Το 36% των γεωργών που απάντησαν ήταν μεταξύ 50 και 64 ετών και το 48% μεταξύ 30 και 49 ετών.

Οι πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κάτω των 5 εκταρίων αντιπροσωπεύονταν από το 10% των ερωτηθέντων, ενώ το 39% εργάζεται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις από 5 έως 50 εκτάρια. Υπενθυμίζεται ότι το μέσο μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17,4 εκτάρια. Οι τύποι παραγωγής που εκπροσωπούνται περισσότερο είναι τα δημητριακά και άλλες καλλιέργειες αγρού, ακολουθούμενοι από το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά, το κρασί και το ελαιόλαδο.

Απλούστευση των διαδικασιών που απορρέουν από την εφαρμογή της ΚΑΠ ζητούν οι αγρότες

Το 78% χρησιμοποιεί βοήθεια για την υποβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 33% των ερωτηθέντων εργάζονται περισσότερες από 6 ημέρες κάθε χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα, που συνδέονται με τις αιτήσεις για ενισχύσεις της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης για την αιρεσιμότητα.

Για το 24% από αυτούς, είναι 5 έως 6 ημέρες, και στη συνέχεια 1 έως 4 εργάσιμες ημέρες για το 38% των συμμετεχόντων γεωργών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γεωργών, που υποβάλλουν αίτηση για στήριξη από την ΚΑΠ (78%) χρησιμοποιούν επίσης κάποιο είδος εξωτερικής βοήθειας για την προετοιμασία και την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης από την ΚΑΠ.

Η βοήθεια παρέχεται από ενώσεις αγροτών και συνεταιρισμούς στο 36% των περιπτώσεων, από ιδιωτικές εταιρείες όπως εταιρείες συμβούλων ή τράπεζες (25%) ή από δημόσιες αρχές για το 18% των ερωτηθέντων.

Οι μισοί δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες που υποβάλλουν αίτηση για στήριξη από την ΚΑΠ δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να παρέχουν φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση στις αρχές. Από το 50% που χρησιμοποιεί κινητές συσκευές για το σκοπό αυτό, περίπου οι μισοί έχουν προβλήματα με αυτό, ιδίως επειδή θεωρούν ότι είναι χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την ακρίβεια της παρεχόμενης φωτογραφίας.

Οι μισοί ερωτηθέντες που υποβάλουν αίτηση στήριξης δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές

Όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους τα τελευταία 3 χρόνια, το 36% των εκμεταλλεύσεων που καλύφθηκαν από την έρευνα επισκέφθηκαν μία φορά, ενώ το 16% των εκμεταλλεύσεων δέχθηκαν τουλάχιστον 3 επισκέψεις. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις που δεν σχετίζονται με την ΚΑΠ. Η προετοιμασία και η παρακολούθηση αυτών των επιτόπιων ελέγχων απαιτούσε από μισή έως μία ημέρα εργασίας για το 63% των ελεγχθέντων γεωργών.

Στις προτάσεις απλούστευσης που υπέβαλε, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τη μεθοδολογία για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επιτόπιων επισκέψεων των εθνικών διοικήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις έως και κατά 50%. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των κρατών μελών. Με λιγότερες επισκέψεις από τη διοίκηση που πρέπει να διαχειριστούν, οι γεωργοί θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στην κύρια εργασία τους.

Θα διεξαχθούν τώρα ατομικές συνεντεύξεις με τους γεωργούς και τις οργανώσεις των γεωργών για να δοθεί μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα της κατάστασης και να εμβαθύνουν περισσότερο στις ερωτήσεις. Θα τροφοδοτήσει μια λεπτομερή ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι πηγές πολυπλοκότητας για τους γεωργούς: Επίπεδο ΕΕ, εθνικό επίπεδο, ΚΑΠ και άλλες απαιτήσεις και πολιτικές.



ΠΗΓΗ