Μπορεί να μην είναι λίγοι οι αναλυτές που να βλέπουν τις δυσκολίες των νέων, αλλά η Faith Glasgow, σε άρθρο της στους Financial Times υποστηρίζει μια διαφορετική προοπτική για τους Generation X και τους Millennials.

Όπως αναφέρει, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα τελικά, παρά τις οικονομικές προκλήσεις των απρόσιτων τιμών των κατοικιών, του ακρωτηριασμού του φοιτητικού χρέους και της εργασιακής ανασφάλειας. Διότι αυτοί – ή τουλάχιστον μερικοί από αυτούς – πρόκειται να κληρονομήσουν ένα εκπληκτικό χρηματικό ποσό από τους ηλικιωμένους γονείς τους, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο πλούτος της μεταπολεμικής γενιάς, της ραγδαίας ανάπτυξης δηλαδή, υποστηρίχθηκε από την οικονομική πορεία του 20ου αιώνα, τις σταθερές θέσεις εργασίας και τις δεκαετίες ανόδου της αξίας των ακινήτων. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Demos, ενός βρετανικού think tank, περισσότερα από 100 δισ. στερλίνες κληρονομούνται και χαρίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια περίπου από το 1979 και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά μέχρι το 2040. Είναι επίσης μια παγκόσμια τάση. Μια πρόσφατη έκθεση της Vanguard δείχνει ότι μέχρι το 2030, περίπου 10,6 τρισ. δολάρια πλούτου θα έχουν μεταφερθεί μεταξύ των γενεών στις ΗΠΑ, 3,5 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη και 2,8 τρισ. δολάρια στην Ασία.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διατήρηση του οικογενειακού πλούτου. Διαπίστωσε ότι το 70% των πλούσιων οικογενειών χάνουν τον πλούτο τους στη δεύτερη γενιά και το 90% από την τρίτη. Αυτό συνέβη μέσω ενός συνδυασμού περιουσιακών στοιχείων που διασκορπίστηκαν ή απώλειας κεφαλαίου – και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιθανές επιπτώσεις του φόρου κληρονομιάς. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει χώρος για τους επαγγελματίες συμβούλους.

Οι διαφορές στρατηγικής

Η παραπάνω εκτίμηση για το πεδίο ανάπτυξης του κλάδου των συμβούλων όμως μπορεί να προσκρούει στις διαφορές στρατηγικής. Όπως επισημαίνει η Glasgow εντοπίζονται διαφορές μεταξύ των γενεών στον τρόπο διαχείρισης του πλούτου, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να είναι πολικές.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι οικονομικοί σύμβουλοι γονέων είναι περισσότερο από πιθανό να βρεθούν εκτός σχεδιασμού, με το 87% των παιδιών να σχεδιάζουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κληρονομιάς τους, σύμφωνα με την Cerulli Associates.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: οι δικαιούχοι μπορεί να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα απροσδόκητα κέρδη τους για να κλείσουν ένα στεγαστικό δάνειο ή να το επενδύσουν σε διαφορετικές, πιο σύγχρονες τοποθετήσεις.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι οικογενειακοί σύμβουλοι δεν μπορούν να υποθέσουν ότι θα είναι ο διαχειριστής επιλογής για εύπορους νεότερους δικαιούχους – κάτι που προκαλεί ορισμένες αρκετά γρήγορες αλλαγές στον κλάδο.

Για παράδειγμα, μια ψηφιακή προσφορά είναι πιθανό να έχει κεντρική θέση στις προσδοκίες των περισσότερων, ακόμα κι αν δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Είναι ένας τομέας όπου οι διαδικτυακοί διαχειριστές πλούτου είναι ισχυρά τοποθετημένοι για να προσελκύσουν πρόσφατα εύπορους νεότερους επενδυτές.

Η Netwealth, ένας διαχειριστής περιουσίας, ισχυρίζεται ότι η μέση ηλικία των πελατών της είναι περίπου 50 ετών — 10 χρόνια νεότερη από αυτή των συμβατικών διαχειριστών πλούτου. Το 40% των πελατών της είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών.

«Η νεότερη γενιά έχει πλήρη επίγνωση του υψηλού κόστους και της περιορισμένης τεχνολογίας και τόσο συχνά αναζητά διαφορετικούς μάνατζερ από τους γονείς της», σύμφωνα με την Charlotte Ransom, διευθύνουσα σύμβουλος της Netwealth. «Η κύρια προσέγγισή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες έχουν μια εύκολα προσβάσιμη και φιλική προς το χρήστη ψηφιακή διεπαφή, σε συνδυασμό με τους οικονομικούς μας συμβούλους για όσους θέλουν να μιλήσουν με έμπειρους ανθρώπους».

Οι διαφορετικές προτεραιότητες μπορεί να επεκταθούν πέρα από την παροχή υπηρεσιών, στο είδος των επενδύσεων που ευνοούνται – προφανές παράδειγμα είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για βιώσιμες επενδύσεις ή βάσει ESG μεταξύ των νεότερων μελών της οικογένειας. Η Annabelle Bryde, επικεφαλής της Barclays Private Bank and Wealth Management, επισημαίνει ότι το 37% των millennials και της Gen Z έχουν επενδύσει βιώσιμα — «και σχεδόν οι μισοί το σκέφτονται».

Πηγή έντασης

Τέτοιες διαφορετικές προοπτικές μπορεί να αποτελέσουν πηγή έντασης, λέει η Jane Sydenham, διευθύντρια επενδύσεων στη Rathbones.

«Συναντούμε διαφορές μεταξύ των γενεών στον τρόπο διαχείρισης του πλούτου, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να είναι πολικές. Για παράδειγμα, η παλαιότερη γενιά μπορεί να είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί αποθέματα, αλλά η νεότερη γενιά δεν είναι. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά έχει τις ίδιες αξίες με τους γονείς».

Τελικά, λέει, μια επιτυχημένη μετάβαση σημαίνει ότι η επόμενη γενιά θεωρεί τον κληρονομικό της πλούτο ως οικογενειακό χρήμα και όχι ως σύνολο της. «Αυτό δίνει μια αίσθηση κοινής ευθύνης, η οποία βοηθά πραγματικά στην ανάληψη του σωστού επιπέδου κινδύνου και μιας πιο μακροπρόθεσμης άποψης».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ