Ο καναδικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη την αγορά ένδεκα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων από την αμερικανική κατασκευάστρια General Atomics (φωτογραφία, επάνω, από ga-asi.com), τα οποία θα επιτρέπουν την επιτήρηση της γιγαντιαίας επικράτειας.

Πέραν των ίδιων των drones, η σύμβαση με τίμημα 2,49 δισ. καναδικά δολάρια (1,7 δισ. ευρώ) καλύπτει επίσης σταθμούς ελέγχου στο έδαφος, υπόστεγα και πυραύλους.

Πρόκειται για συστήματα μεγάλης εμβέλειας με υψηλό βαθμό αυτονομίας

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι ο Καναδάς διαθέτει σύγχρονο στρατό, ευέλικτο, έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει αναδυόμενες και συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια», ανέφερε ο Μπιλ Μπλερ, υπουργός Αμυνας του Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Τα UAVs θα επιτρέπουν στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις να επιτηρούν την αχανή επικράτεια και τη μακρά ακτογραμμή του Καναδά, ενώ θ’ αξιοποιούνται επίσης για «την υποστήριξη επιχειρήσεων αρωγής» όταν η χώρα πλήττεται «από δασικές πυρκαγιές» ή «πλημμύρες», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

Και F-35

Τα πρώτα drones, τύπου MQ-9B SkyGuardian, αναμένεται να παραδοθούν το 2028. Πρόκειται για συστήματα μεγάλης εμβέλειας με υψηλό βαθμό αυτονομίας, που «δεν θα είναι οπλισμένα παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο για την αποστολή» που θ’ αναλαμβάνουν, διευκρίνισε το υπουργείο. Εχουν μέγεθος χονδρικά ίσο με αυτό καταδιωκτικού αεροσκάφους.

Η παραγγελία ανακοινώθηκε καθώς η καναδική Πολεμική Αεροπορία εκσυγχρονίζει τον γηράσκοντα στόλο της, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ