Σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων προχωρούν από το πρωί της Τετάρτης (7/2) οι αγρότες σε όλη τη χώρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις στα βασικά τους αιτήματα.

Λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα, οι αγρότες της Χαλκιδικής έστησαν μπλόκο για δεύτερη συνεχή μέρα στον 1ο κόμβο της Γαλάτιστας επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, ενώ έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με τα οχήματα να κινούνται -μέχρι και αυτήν την ώρα- μόνο μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.

«Η δυναμική τους αγγίζει στο σημείο τα 50 τρακτέρ», τονίζουν μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κλιμάκωση σε όλα τα μπλόκα

Στη 1:00 το μεσημέρι οι αγρότες από τα μπλόκα έκλεισαν ταυτόχρονα την Εθνική Οδό σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό Σερρών, Χαλκηδόνα και Κουλούρα Ημαθίας.

Την ίδια ώρα, στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έσπαγαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλειαν τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού.

Μετά τον δίωρο αποκλεισμό, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και κατέληξαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Οι πρώτες, ταυτόχρονες αγροτικές αντιδράσεις, ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία καλούσε τους αγρότες σε διάλογο.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του».

Η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα ήρθε άμεσα. «Δεν θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε χθες», είπε ένας αγρότης.

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία

Επίσης, το πρωί έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος της Ανθήλης και αργότερα κατευθύνθηκαν στη Σκάλα Αταλάντης, όπου πραγματοποίησαν νέο δίωρο αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

«Πρέπει να ‘’σκύψει’’ η κυβέρνηση να δώσει λύσεις γιατί ο αγρότης στο τέλος δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει», ανέφερε ο δήμαρχος Λαμίας, Πανουργίας Παπαϊωάννου.

Στις 3:00 το μεσημέρι έκλεισε η Εθνική Οδός στον κόμβο του Αλμυρού Βόλου και στις 5:00 το απόγευμα έκλεισαν τα μπλόκα της Θεσσαλίας, Πλατύκαμπος, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.

Στον Πλατύκαμπο οι αγρότες άδειασαν στο οδόστρωμα δεμάτια άχυρου και τους έβαλαν φωτιά.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.

  • Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών την κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
  • Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα
  • Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία
  • Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.
  • Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.



ΠΗΓΗ