Μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται μια πρώτη αποκλιμάκωση των ναύλων στα containers, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Xeneta.

Αντιθέτως όλες οι προβλέψεις της εταιρείας που παρακολουθεί τις τιμές στον κλάδο των containerships αναφέρουν ότι οι ναύλοι των εμπορευματοκιβωτίων στις θαλάσσιες μεταφορές θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για αύξηση 243% από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις, σημειώνει ο αναλυτής της Xeneta Peter Sand, που δείχνουν ότι οι ναύλοι αρχίζουν να πέφτουν και πάλι μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Οπως διαπιστώνει, οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (liners) δεν προσφέρουν πλέον τις ακριβές υπηρεσίες premium που εγγυώνται την αποστολή εμπορευμάτων σε περιόδους ακραίας πίεσης στη διαθέσιμη χωρητικότητα, είτε γιατί υπάρχει φθίνουσα ζήτηση για αυτό το επίπεδο υπηρεσιών ή επειδή υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα παρά το χάος που προκλήθηκε από τις ναυτιλιακές που διέκοψαν τις διελεύσεις μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Πάντως τα δρομολόγια από Άπω Ανατολή προς τη Μεσόγειο παρουσιάζουν το υψηλότερο μεταφορικό κόστος καθώς οι μέσες βραχυπρόθεσμες τιμές πρόκειται να αυξηθούν κατά 11% έως τις 2 Φεβρουαρίου και να διαμορφωθούν στα 6.507 δολάρια ανά container 40 ποδών (feu).

Πρόκειται για αύξηση 243% από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι τιμές από την Απω Ανατολή προς τη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% έως τις 2 Φεβρουαρίου, με μέσο όρο αγοράς 5.106 δολ. ανά feu.

Πρόκειται για αύξηση 235% από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ