Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Απριλίου 2023, 20:50

Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Πράγας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί.

Η αστυνομία δεν ανέφερε κάποια εκτίμησή της για τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην κινητοποίηση που έφερε τον τίτλο «Η Τσεχία κατά της φτώχειας».

Η διαδήλωση, όπως και μια παρόμοια που είχε γίνει τον Μάρτιο, οργανώθηκε από το εξωκοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα PRO, το οποίο επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν 14 μήνες. Το PRO κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και ζητά να ασκηθούν πιέσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, αρνούμενο ταυτόχρονα ότι είναι φιλορωσικό.

«Περισυλλέξτε ό,τι απέμεινε από την τιμή σας, αντιληφθείτε ότι δεν είστε ικανοί για τη δουλειά αυτή και παραιτηθείτε» ανέφερε ο διοργανωτής της κινητοποίησης και ηγέτης του PRO Γίντριτς Ράιτσλ, μιλώντας στο πλήθος που είχε γεμίσει τη μισή πλατεία Βεντσεσλάς της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο iDNES.cz.

Οι συγκεντρωμένοι επρόκειτο στη συνέχεια να κάνουν πορεία μέχρι την έδρα της κυβέρνησης.

Η Τσεχία, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, πλήττεται από αυξημένο πληθωρισμό ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας περικόπτουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση για την τσεχική τηλεόραση έδειξε ότι η υποστήριξη προς τον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό φθίνει ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ANO του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις διευρύνει το προβάδισμά του επί του κόμματος του Φιάλα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29% έναντι 20%.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Απριλίου 2023, 20:50

ΠΗΓΗ