Κινεζική αντιπροσωπεία άρχισε χθες Τρίτη επίσκεψη στην Ονδούρα, προτού συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα δυο κράτη, ανακοίνωσε το ονδουριανό υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να υπάρξει εμβάθυνση «της διμερούς σχέσης», ειδικά σε ζητήματα «εμπορίου, αγροτοδιατροφικών προϊόντων, επενδύσεων και εξαγωγών», εξήγησε το ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η κινεζική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με υπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα, τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Πέδρο Μπαρκέρο και την υπουργό Γεωργίας Λάουρα Σουάσο.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε την 26η Μαρτίου την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα και άρα τη διακοπή αυτών με την Ταϊβάν.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο κ. Ρέινα αναφερόταν στις «τεράστιες ανάγκες» της Ονδούρας και την άρνηση της Ταϊβάν να αυξήσει την οικονομική βοήθειά της για να δικαιολογήσει την απόφαση να υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων με το Πεκίνο. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντέτεινε πως η Ταϊπέι «δεν θα ανταγωνιστεί ποτέ την Κίνα στη διπλωματία των μετρητών», προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Τεγκουσιγκάλπα «να μην πέσει στην παγίδα του χρέους στην Κίνα».

Πλέον μόνο η Γουατεμάλα και το Μπελίζ συνεχίζουν να έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν στην κεντρική Αμερική.

Ο κ. Ρέινα ανέφερε πως η Τεγκουσιγκάλπα και το Πεκίνο θέλουν να εξειδικεύσουν σχέδια διμερών συμφωνιών συνεργασίας και εμποδίου, κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξαγωγή ειδών όπως είναι οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα πεπόνια, ο καφές και τα αγγούρια της θάλασσας, είδος εχινόδερμων που εκτιμάται ιδιαίτερα στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.

Η Εθνική Ένωση Υδατοκαλλιεργητών της Ονδούρας από την πλευρά της εκφράζει την ανησυχία ότι η Ταϊβάν θα αρνηθεί πλέον να συνεχίσει να αγοράζει γαρίδες από ιχθυοτροφεία της Ονδούρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου 150.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα και διέθεταν μέχρι τώρα περί το 40% της παραγωγής τους στη νήσο.

Οι αγοραστές από την Κίνα πληρώνουν για τις γαρίδες της Ονδούρας περίπου τη μισή τιμή από ό,τι αγοραστές από την Ταϊβάν, εξηγούσαν πρόσφατα παραγωγοί.

ΠΗΓΗ