Να συζητήσουμε για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο θα λυθούν και οι όποιες διαμαρτυρίες, τόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «στην παιδεία είναι δίκαιο μετά από 15 χρόνια που ήμασταν σε ύφεση και σε μνημόνια να φτάσουμε στους ευρωπαϊκούς όρους χρηματοδότησης. Στην παιδεία είναι δίκαιο να μην είμαστε οι τελευταίοι σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών. Οι καταλήψεις είναι μια εκδήλωση μιας διεκδίκησης προκειμένου να ακουστούν κάποια αιτήματα».

«Μπορεί να χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιανομή του κλήρου, ένα μεγάλο εκσυγχρονισμό στην παραγωγή»

Πρόσθεσε ότι «δεν ξύπνησε κάποιος κάποιο πρωί και λέει «σήμερα να κάνω κατάληψη, δεν έχω τι να κάνω» και αυτό να διαμορφώνει μια κίνηση στη βάση της κοινωνίας. Υπάρχει μια αγωνία. Σου λέει ο άλλος «σήμερα τα πανεπιστήμια λειτουργούν με έναν τρόπο συγκεκριμένο. Πώς θα είναι τα επόμενα χρόνια αν υπάρξουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;»».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε «περάσαμε νομίζω παγκοσμίως μια τεράστια τρικυμία που λεγόταν πανδημία. Από αυτή την ιστορία πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Δηλαδή βγάζουμε συμπεράσματα από το γεγονός ότι ήταν πρόβλημα και για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν λειτουργούσε η εφοδιαστική αλυσίδα, ότι δεν λειτουργούσαν οι γραμμές παραγωγής και κατανάλωσης; Δηλαδή θα κοιτάξουμε να έχουμε μια πολυκεντρική παραγωγή; Μας ενδιαφέρει το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα ή θεωρούμε ότι όλα μπορούμε να τα εισάγουμε από χώρες; Αν το κρίνουμε αυτό, πρέπει να πάρουμε τις ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες. Βλέπω και σωστά οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ενεργειακό κόστος. Μία λύση είναι να δίνουμε επιδοτήσεις, χρήματα κτλ. Γιατί όμως δεν τους βάζουμε στη διαδικασία της παραγωγής; να μπούνε να κάνουν ενεργειακές κοινότητες όπως κάνουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία; Να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν».

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο βιώσιμο γιατί αν μου επιτρέπετε, εμείς είχαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση ένα σχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες να μπορούν να μπουν και μικρότεροι παραγωγοί και υγιείς συνεταιριστικές καταστάσεις[ …] Εμείς πάντα είμαστε σε ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις κινητοποιήσεις τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία να ακούσουμε τα αιτήματα των ανθρώπων, οι οποίοι με έναν τρόπο διαμαρτύρονται και όχι να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Να πέρσι για παράδειγμα, δεν είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις ή πρόπερσι. Τι πάθανε οι αγρότες φέτος τους ήρθε από μόνοι τους να κλείσουν τους δρόμους; Όχι, έχουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό πρέπει να το ακούσουμε, πρέπει να συζητήσουμε[…] Μπορεί να χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιανομή του κλήρου, ένα μεγάλο εκσυγχρονισμό στην παραγωγή, μεγάλες υποδομές μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα στη γεωργία που έρχονται λόγω των πλημμυρών, της ξηρασίας».

«Στηρίζουμε τα εύλογα αιτήματα τα οποία διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά»

«Είμαστε δίπλα στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου»

Μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση και αν θα πείσουν τους αγρότες ότι είναι απαραίτητη απάντησε μεταξύ άλλων ότι «σας θυμίζω ότι το πρώτο σχέδιο για την περιβαλλοντική συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015 το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και προέβλεπε σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στο 2030 και στο 2050. Μπορώ να πείσω κάποιον ότι πρέπει να φύγει από τα βρόμικα και ρυπογόνα καύσιμα όταν του προτείνω κάτι άλλο και τον βοηθώ να κάνει κάτι άλλο. Γιατί αν την ίδια στιγμή που του προτείνω να εγκαταλείψει κάτι παλιό ρυπογόνο αλλά φτηνό και το πάω σε κάτι εξωφρενικά ακριβό, το οποίο δεν μπορεί να το αντέξει του δημιουργώ μια αμηχανία. Γι’ αυτό λέω λοιπόν συνεταιριστικές ενεργειακές κοινότητες, παραγωγοί οι ίδιοι οι αγρότες του ενεργειακού ρεύματος που καταναλώνουν. Καινοτόμες καλλιέργειες, βοήθεια στον τομέα της υποδομής ώστε με τις επερχόμενες ξηρασίες να μη μείνουν από από πόρους αρδευτικού τα χωράφια μας. Νέες έξυπνες τεχνολογίες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για πιο βελτιωμένη και αποδοτική γεωργία. Έμφαση στη βιολογική γεωργία για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε».

«Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συζητήσουμε με τον αγροτικό κόσμο. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά του, είμαστε δίπλα στις διεκδικήσεις του και στηρίζουμε τα εύλογα αιτήματα τα οποία διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά» υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.



ΠΗΓΗ