«Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την Οδησσό και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα εάν δεν συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έλον Μασκ στο Χ, σε μια ανάρτηση που αφορούσε έναν αναλυτή που έχει ασχοληθεί με το αντάρτικο πόλεων στη Γάζα και την Ουκρανία. O Μασκ έχει διαθέσει το σύστημα Starlink στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός… Το αν η Ουκρανία θα χάσει όλη την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ή όχι είναι, κατά την άποψή μου, το πραγματικό ερώτημα που απομένει. Συνιστώ μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις πριν συμβεί αυτό», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.

Ο Μασκ σχολίασε το δημοσίευμα του Αμερικανού επιχειρηματία Μπιλ Άκμαν για τον εμπειρογνώμονα Τζον Σπένσερ, ο οποίος έγραψε για την ουκρανική σύγκρουση. Άλλοι συνομιλητές κατηγορούν τον Σπένσερ πως συγχέει τα «θέλω του» με την πραγματικότητα στο πεδίο. Κάπου εκεί επενέβη ο Μασκ, για να θέσει μια ρεαλιστική οπτική: Πως η Ουκρανία μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα, κινδυνεύοντας να χάσει την Οδησσό.

Τι αναφέρει ο επιχειρηματίας και τα Starlink κιτ

«Ήταν μια τραγική σπατάλη ζωής για την Ουκρανία να επιτεθεί σε έναν μεγαλύτερο στρατό που είχε άμυνα σε βάθος, ναρκοπέδια και ισχυρότερο πυροβολικό, όταν η Ουκρανία δεν είχε θωράκιση ή αεροπορική υπεροχή! Κάθε ανόητος θα μπορούσε να το προβλέψει αυτό. Η σύστασή μου πριν από ένα χρόνο ήταν να οχυρωθεί η Ουκρανία και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους για την άμυνα. Ακόμα και τότε, είναι δύσκολο να κρατήσει κανείς γη που δεν έχει ισχυρά φυσικά εμπόδια» είπε ο Μασκ που έχει συσφίξει τις σχέσεις του με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να καταλάβει όλη την Ουκρανία, καθώς η τοπική αντίσταση θα ήταν ακραία στα δυτικά, αλλά η Ρωσία θα κερδίσει σίγουρα περισσότερα εδάφη από αυτά που έχει σήμερα», ο οποίος πιθανόν να έχει εικόνα σχετικά με τις επιχειρήσεις χάρη στο σύστημα επικοινωνίας Starlink, που έχει διαθέσει στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί μάλιστα αναγκάστηκαν να καταστρέψουν εξοπλισμό με drone, για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.

«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερα εδάφη θα κερδίζει η Ρωσία μέχρι να φτάσει στον Δνείπερο, ο οποίος είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, αν ο πόλεμος διαρκέσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός. Το αν η Ουκρανία θα χάσει όλη την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ή όχι είναι, κατά την άποψή μου, το πραγματικό ερώτημα που απομένει. Προτείνω μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις πριν συμβεί αυτό» ανέφερε ο Μασκ.



ΠΗΓΗ