Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 03:47

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως θεωρεί απίθανο να καταληφθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες η Μπαχμούτ, η –σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη– πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα επίκεντρα του πολέμου από το καλοκαίρι του 2022.

«Είναι απίθανο η Μπαχμούτ να καταληφθεί πλήρως αύριο ή μεθαύριο», ανέφερε ο Πριγκόζιν μέσω Telegram τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, αναφερόμενος σε σφοδρές μάχες σε νοτιοδυτικές συνοικίες της πόλης.

«Η Μπαχμούτ δεν έχει καταληφθεί ακόμη. Υπάρχει μια συνοικία που λέγεται ‘Σαμαλιότ’. Πρόκειται για απόρθητο οχυρό (…) Οι σκληρότερες μάχες δίνονται εκεί αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο επικεφαλής της Wagner. «Έχω κάτι σημαντικό να ζητήσω λοιπόν: η σιωπή είναι χρυσός. Αφήστε μας να τελειώσουμε τη δουλειά», πρόσθεσε.

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία διαβεβαίωσε την Τρίτη πως οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια της Μπαχμούτ, αναγνώρισε όμως ταυτόχρονα πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν μέσα στην ίδια την πόλη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι συντρίμμια έπειτα από τις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Η μάχη για αυτή την πόλη του Ντονμπάς χαρακτηρίζεται η πιο αιματηρή και η πιο μακρά αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Δυτικοί παρατηρητές και αξιωματούχοι αμφισβητούν τη στρατηγική σημασία της κατάληψης της Μπαχμούτ για τη Ρωσία. Όμως, πέρα από το ότι θα προσέφερε στη Μόσχα τη δυνατότητα να προπαγανδίσει μια νίκη στον πόλεμο, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς άλλες πόλεις και να ολοκληρώσουν την κατάληψη όλου του Ντονμπάς.

Οι μισθοφόροι της Wagner υποστηρίζονται από μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού, όμως ο Πριγκόζιν κατηγορεί συχνά τη ρωσική στρατιωτική ιεραρχία πως δεν εφοδιάζει τους άνδρες του με επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για να κυριεύσουν την πόλη και τελευταία διαμαρτύρεται πως μονάδες του στρατού υποχώρησαν, προσφέροντας δυνατότητες στον ουκρανικό στρατό να πλαγιοκοπήσει τις δυνάμεις του.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 03:47

ΠΗΓΗ