Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, για την απελευθέρωση ομήρων, κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση».

Αντιθέτως, ο Σμότριχ ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «διακόψει τις επαφές» με τη Χαμάς.

Είπε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί εδώ και πολύ καιρό και αντ’ αυτού «να μιλάει μόνο με φωτιά και θειάφι» μέχρι η Χαμάς να «κυνηγάει και να ικετεύει» για μια συμφωνία.

Η φωτιά και το θειάφι (βιβλικά εβραϊκά: גָּפְרִית וָאֵשׁ)  είναι μια ιδιωματική έκφραση που αναφέρεται στην οργή του Θεού και συναντάται τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη. Στη Βίβλο, εμφανίζεται συχνά σε σχέση με την τύχη των άπιστων. Το θειάφι, ένας αρχαϊκός όρος συνώνυμος του θείου, παραπέμπει στην καυστική οσμή του διοξειδίου του θείου που εκλύεται από κεραυνούς. Η συσχέτιση του θείου με τη θεία τιμωρία είναι συχνή στη Βίβλο.

«Εμείς θα έπρεπε να είμαστε αυτοί που θέτουν τους όρους»

Ο Σμότριτς πρόσθεσε ότι η προσέγγισή του είναι ο μόνος τρόπος για την επιστροφή των αιχμαλώτων.

«Το γεγονός ότι, μετά από 41 ημέρες, ο [Yahya] Sinwar είναι ακόμη ικανός να διεξάγει διαπραγματεύσεις και να θέσει τους όρους για την απελευθέρωση των ομήρων σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση», έγραψε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Θα έπρεπε να είχαμε αρνηθεί εδώ και πολύ καιρό να διαπραγματευτούμε και μιλάμε μόνο με όρους φωτιάς και θειαφίου, και αυτοί να μας κυνηγού και μας εκλιπαρούν για μια συμφωνία. Είναι καιρός το υπουργικό συμβούλιο πολέμου να δείξει την ισχύ του … Εμείς θα έπρεπε να είμαστε αυτοί που θέτουν τους όρους».

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ