Οι αγρότες στους δρόμους και ένας συνεταιρισμός ταυτόχρονα περνάει την πόρτα των πλειστηριασμών. Ο λόγος  για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών Επισκοπής Ομάδα Παραγωγών (ΑΣΟΠ Επισκοπής) για τον οποίο χτυπά σήμερα το ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή εκκίνησης τις 750.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός αφορά δύο διαιρετά τμήματα αγροτεμαχίων (νυν οικοπέδων) μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων, στην Επισκοπή, θέση «Αυλές», Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου.

Ειδικότερα πρόκειται για α) διαιρετό τμήμα εμβαδού 9.658,12τμ και β) έτερο διαιρετό τμήμα υ εμβαδού 4.000,00τμ, και τα δύο αποτελούν τμήματα του υπ’ αριθμόν 244 αγροτεμαχίου (νυν οικοπέδου) συνολικού εμβαδού 19.937,00τμ. Εντός του διαιρετού τμήματος εμβαδού 9.658,12τμ υφίστανται οι ακόλουθες εγκαταστάσεις: • Γεφυροπλάστιγγα • Μονόριχτα υπόστεγα εμβαδού 1.300τμ • Μεταλλική αποθήκη εμβαδού 2.000τμ με λαμαρινοσκεπή και πάνελ

Ο ΑΣΟΠ Επισκοπής συγκεντρώνει, τυποποιεί και διαθέτει την αγροτική παραγωγή των μελών του

Η ιστορία του ΑΣΟΠ

Πρόκειται για μια πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση που συστάθηκε από παραγωγούς – μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με την επωνυμία «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής» με έτος ίδρυσης το 1924.

Το 1987 πήρε την σημερινή του ονομασία με την οποία έχει αναγνωρισθεί ως Ομάδα Παραγωγών με τους κανονισμούς 2200/96 & 1432/03 για την κατηγορία «Φρούτα και λαχανικά».

Ο ΑΣΟΠ Επισκοπής συγκεντρώνει, τυποποιεί και διαθέτει την αγροτική παραγωγή των μελών του που είναι κυρίως από την Επισκοπή αλλά και από τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα και συγκεκριμένα διακινεί ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.α.

Ο συνεταιρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες για πάνω από 20.000 τόνους ετησίως, ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα από τον κάμπο της Ημαθίας και τις γύρω περιοχές, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν στις εγκαταστάσεις και να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο συνεταιρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες για πάνω από 20.000 τόνους ετησίως

Το 2022

Το 2022, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Επισκοπής Νάουσας (ΑΣΟΠ) Επισκοπής, είχε επισκεφθεί τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά,

Ο Πρόεδρος του ΑΣΟΠ Επισκοπής είχε ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργού και της Πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων του Συνεταιρισμού, που «γεννήθηκαν» από την παράνομη διαχείριση των οικονομικών του κατά την ελεγχόμενη περίοδο 2007-2015.

Στον συνεταιρισμό είχε διεξήχθη οικονομικός έλεγχος για τα έτη 2007-2015, το πόρισμα των ελεγκτών της Δ/νσης Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης & Συνεργατισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  διαπίστωσε ότι εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων ο ΑΣΟΠ ζημιώθηκε για ποσό πάνω από 2.500.000 ευρώ.

Τα γνωστά super market

Tην Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό και ένα από τα βασικά ακίνητα της «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», πιο γνωστή ως Super Market Kαρυπίδη.

Μετά από πολλούς άγονους πλειστηριασμούς αυτή τη φορά η τιμή εκκίνησης έχει πέσει στο μισό . Έτσι ενώ μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο το ακίνητο έβγαινε στις 953.000 ευρώ, έχει μειωθεί στο 1/2 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιούμενων εκτιμητών, στο ποσό των 476.750 ευρώ.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο βιομηχανικά κτήρια

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 21.655 τμ, με βιομηχανικά κτήρια χαρακτηριζόμενα Α και Β, με επιφάνεια χωρών κύριας χρήσης 4.123,96 τμ και χωρών βοηθητικής χρήσης έκστασης 1.060,17 τμ που βρίσκεται στη θέση «Κρυονέρι ή Ξεροκώμη».

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν δύο βιομηχανικά κτήρια υπό στοιχεία Α και Β τα οποία αναπτύσσονται σε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Τα κτίσματα είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές και επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου. Η ποιότητα κατασκευής του κτηρίου είναι η συνήθης της εποχής τους και ο βαθμός συντήρησής τους μέτριος έως κακός.



ΠΗΓΗ