Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση με τους αγρότες να σηκώνουν στις πλάτες τους ένα κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας που παίρνει διαστάσεις.

Ο Pierre Bretagne ξύπνησε στις 4 το πρωί για να ταΐσει τις αγελάδες στη βιολογική φάρμα του κοντά στην παραλιακή πόλη Pornic στη δυτική Γαλλία. Αφού έκανε τις δουλειές του προχώρησε σε κάτι που δεν είχε τολμήσει ποτέ στο παρελθόν. Έφτιαξε ένα χαρτονένιο πανό διαμαρτυρίας και βρέθηκε σε ένα κομβόι τρακτέρ για να διατρανώσει την αγωνία του: H γαλλική γεωργία και ο αγροτικός τρόπος ζωής, καταρρέουν.

Παλεύουν για αξιοπρεπείς τιμές και είναι εξοργισμένοι

H αυτοκινητοπομπή οδηγούσε στο κέντρο της πόλης Ρεν της Βρετάνης, κορνάροντας και ανεμίζοντας πανό. «Η ποιότητα έχει τίμημα», έγραφε ένα από αυτά.

Τρακτέρ στα χρώματα της Γαλλίας

Ο βρετανικός Guardian μεταφέρει το κλίμα από την Γαλλία.

«Έχουμε βαρεθεί και είμαστε εξοργισμένοι», λέει η 38χρονη Μπρέτα. «Αγαπώ τη δουλειά μου, καλλιεργώ βιολογικά γιατί είναι από ηθική και από άποψη υγείας σωστό. Στα εννέα χρόνια που ασχολούμαι με τη γεωργία, δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε διαμαρτυρία (…) αλλά τα πράγματα γίνονται τόσο δύσκολα (…)» αναφέρει, αξιώνοντας «αξιοπρεπείς τιμές που να αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την ποιότητα των προϊόντων αλλά και την αγάπη που βάζουμε σε αυτή τη δουλειά και στην ύπαιθρο».

Κρύος ιδρώτας στην κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την έκταση των διαδηλώσεων των αγροτών που εξαπλώθηκαν από τα νοτιοδυτικά σε ολόκληρη τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Μπάλες από σανό και τρακτέρ χρησιμοποιήθηκαν για να αποκλείσουν κύριες οδικές αρτηρίες- κοπριά έχει ψεκαστεί σε δημόσια κτίρια και σούπερ μάρκετ στα νοτιοδυτικά. Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια που οι αγρότες είπαν ότι είχαν εισαχθεί φτηνά, πετάχτηκαν στους δρόμους.

Αποκλεισμένοι δρόμοι

Αν και οι διαμαρτυρίες στην Γαλλία δεν είναι οι μόνες και εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη όπως στη Γερμανία, τη Ρουμανία και προσφάτως την Ελλάδα, στη χώρα της δυτικής Ευρώπης έχουν και έντονο πολιτικό άρωμα.

Εδώ και αρκετούς μήνες ένα κίνημα αγροτικών κινητοποιήσεων εξαπλώνεται σε χωριά σε όλη τη Γαλλία ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ταξιδεύει δια αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα για να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους της υπαίθρου.

Στο Παρίσι, ο διορισμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν είχε ψηλά στην ατζέντα του τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες. Τώρα, οι αγροτικές διαδηλώσεις είναι ο νούμερο ένα «πονοκέφαλος» του Αττάλ, μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ακροδεξιά στη Γαλλία θα μπορούσε να σημειώσει κέρδη.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, τρομαγμένη από το κίνημα διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» του 2018 και του 2019, έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να ενεργούν με μέτρο, αντί να διαλύουν τα οδοφράγματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μαζική υποστήριξη της κοινής γνώμης για τη διαμαρτυρία των αγροτών – έως και 90% – αλλά οι αγρότες λένε με παράπονο ότι οι Γάλλοι καταναλωτές, που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και έχουν ξεγελαστεί από τα σούπερ μάρκετ, δεν επιλέγουν πάντα τα γαλλικά προϊόντα στα καταστήματα.

Μια «φωτιά» που σιγοκαίει

Με τη «φωτιά» να σιγοκαίει το αγροτικό συνδικάτο Coordination Rurale, το οποίο διοργάνωσε διαδηλώσεις στη Ρεν την Πέμπτη, έδωσε στους διαδηλωτές του «κίτρινα καπέλα» και ένα νέο κίνημα ξεχύνεται στους δρόμους καταγγέλλοντας στρέβλωση του ανταγωνισμού και χαμηλές τιμές.

Πληθαίνουν τα μπλόκα

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος γεωργικός παραγωγός της ΕΕ, έχει χιλιάδες ανεξάρτητους παραγωγούς κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών και κρασιού.



ΠΗΓΗ