Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα, με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων στον νότο.

«Μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου»

Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξει μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου που θα περιλαμβάνει επιδρομές, την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις καθώς και «ειδικές» επιχειρήσεις.

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί»

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός.

Μετά τον πόλεμο η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα, η οποία θα διοικείται από παλαιστινιακά όργανα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απειλή για το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση στον θύλακα, όμως δεν θα υπάρχει παρουσία Ισραηλινών πολιτών εκεί, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

«Αμπού Ομπέιντα, βομβάρδισε το Τελ Αβίβ»

Την Πέμπτη (4/1), εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη Βηρυτό στην κηδεία του υπαρχηγού της Χαμάς και των δύο στελεχών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που σκοτώθηκαν από πλήγμα το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι και άλλα έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τον βομβαρδισμό στα γραφεία της Χαμάς, στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Τα φέρετρα του Αρούρι, του Αζάλ αλ Άκρα, εκ των αρχηγών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και του Μοχάμαντ αλ Ραΐς, στελέχους του κινήματος, ήταν τυλιγμένα με παλαιστινιακές σημαίες και λάβαρα της Χαμάς.

Ένα οπλοπολυβόλο τοποθετήθηκε πάνω στο καθένα από αυτά κατά τη διάρκεια της προσευχής, σε ένα τέμενος σε λαϊκή συνοικία της Βηρυτού, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα φέρετρα των Αρούρι, Αζάλ αλ Άκρα και Μοχάμαντ αλ Ραΐς

«Αλάχου Άκμπαρ»

Η νεκρική πομπή, υπό τον ήχο πυροβολισμών, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στον προσφυγικό καταυλισμό της Σατίλα, όπου θα ενταφιαστούν οι τρεις άνδρες.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν «Αλάχου Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι ο μεγαλύτερος») και επαναλάμβαναν το σύνθημα «Αμπού Ομπέιντα, βομβάρδισε το Τελ Αβίβ», απευθυνόμενοι στον εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει γίνει διάσημος για την εμβληματική μαντίλα με την οποία καλύπτει το πρόσωπό του στις δημόσιες εμφανίσεις του.

«Η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι ή οποιουδήποτε άλλου Παλαιστίνιου είναι μια άστοχη ενέργεια, επειδή η αντίσταση θα γεννήσει νέους ηγέτες», είπε στο AFP ένας 35χρονος Παλαιστίνιος, ο Όμαρ Γανούμ. Όπως είπε, πήγε στην κηδεία «για να καταγγείλει τη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου από τον ισραηλινό στρατό».

Ο όρκος του Ισραήλ για «καταστροφή» της Χαμάς

Πολλά εξόριστα στελέχη της Χαμάς έχουν εγκατασταθεί στον Λίβανο, υπό την προστασία της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα «καταστρέψει» τη Χαμάς μετά την πρωτοφανή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης, στις 7 Οκτωβρίου, στο ισραηλινό έδαφος, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στη Γάζα αμέσως μετά έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα στα προάστια της Βηρυτού, ωστόσο ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε την Τετάρτη ότι επρόκειτο πράγματι για «ισραηλινό πλήγμα».



ΠΗΓΗ