Σημαντική αύξηση, της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Energean, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 152 δισ. κυβικά μέτρα. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, η Energean στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 2022 προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το 2022 ήταν ένα έτος ριζικού μετασχηματισμού για την Energean, καθώς υλοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο όραμα. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καταβάλαμε για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους μας.

Θέσαμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή μας μέσα από την ανακάλυψη και την απομείωση ρίσκου φυσικών πόρων που βρίσκονται κοντά στις υποδομές μας. Ήμασταν ο μοναδικός Operator πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αποθέματά μας.

«Η θετική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και τον Φεβρουάριο παραδώσαμε το πρώτο εξαγωγικό φορτίου με ρευστούς υδρογονάνθρακες στην ιστορία του Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε την παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις να είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Στην Ιταλία, είμαστε πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου και προσβλέπουμε στο να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας στην ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα. Και, τέλος, στην Ελλάδα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους της χώρας.

«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει: η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει επικίνδυνα σφιχτή, έχοντας επωφεληθεί από τον ήπιο χειμώνα στη Ευρώπη, αλλά χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο όχι μόνο λόγω των τιμών αλλά και λόγω της διαθεσιμότητας σε αέριο.

Ελπίζουμε, συνεπώς, ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την αξία της ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής παραγωγής, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επενδύσεις μακροπρόθεσμης λογικής».

Η Energean ανακοίνωσε για το 2022 έσοδα 737,1 εκατ. δολ (+48,3%), λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) 421,6 εκατ. δολ. (+98,8%) και κέρδη μετά φόρων 17,3 εκατ. δολ. (από ζημιές 96,2 εκατ. δολ. το 2021) και έπειτα από την αφαίρεση έκτακτης φορολογίας ύψους 119,4 εκατ. δολ. στην Ιταλία.

ΠΗΓΗ