Οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στο Παρίσι συνέχισαν να μειώνονται το τέταρτο τρίμηνο του 2023, φέρνοντας τους ετήσιους όγκους στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι συνολικές συμφωνίες για ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, χώρων λιανικής και αποθηκών στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού μειώθηκαν κατά 63% από πέρυσι σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο, σύμφωνα με τον πάροχο στατιστικών Immostat.

Αυτό σήμαινε ότι οι επενδύσεις στο Παρίσι μειώθηκαν κατά 56% το 2023 στα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 2009.

Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο περίπου ένα χρόνο ανέβασε το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα να σταματήσει ξαφνικά η επί χρόνια ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί κατασκευαστές υποβάλλουν αίτηση αφερεγγυότητας και οι τράπεζες λαμβάνουν προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία, οι συνολικές συμφωνίες μειώθηκαν κατά 61% στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας την πτώση στο 57% για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την Immostat.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, η μέση τιμή που καταβάλλεται για χώρους γραφείων μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο σε περίπου 6.570 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Immostat περιλαμβάνουν μόνο συμφωνίες από επενδυτές που επιδιώκουν να κερδίσουν εισόδημα από ενοίκια.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ