Aγγίζει το 80% η ανεργία στην Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), με αποτέλεσμα το μέσο ποσοστό ανεργίας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη να ξεπερνά το 50%.

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει το 79,1%, ενώ στη Δυτική Όχθη η ανεργία έφθασε σχεδόν το 32%, ανέφερε η ΔΟΕ στην τέταρτη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην απασχόληση. Τα στοιχεία δίνουν ένα συνδυασμένο ποσοστό ανεργίας 50,8%.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική σε όλα τα επίπεδα

«Αυτό αποκλείει τους Παλαιστίνιους που έχουν παραιτηθεί από την εξεύρεση εργασίας», εξηγεί η Ruba Jaradat, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕ για τα αραβικά κράτη. «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη».

Πολλοί άνθρωποι μεταφέρονται με κάρα που σέρνουν γαϊδουράκια.

Η ζοφερή εικόνα της οικονομίας

Η χερσαία και αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. αναφέρει το Reuters,  ήρθε ως απάντηση στην έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας άλλους 253 ως ομήρους, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ .Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.500 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λωρίδας της Γάζας, όπου περίπου οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

«Φανταστείτε ότι με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τρόφιμα για τον εαυτό τους και για τις οικογένειές τους» τονίζει η Jaradat. «Αυτό επηρεάζει επίσης την υγεία τους….. Ακόμη και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να φιλοξενήσουν την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί εκεί.»

Όσον αφορά την οικονομία, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, με εκτιμώμενη συρρίκνωση κατά 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και κατά 22,7% στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΟΕ.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει ωθήσει πολλές οικογένειες σε σοβαρή φτώχεια» κατέληξε.

Πηγή: ot.gr



ΠΗΓΗ