Μια «αναδιοργανωμένη και αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Μεταξύ άλλων, ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως συζήτησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανάγκη να γίνουν πιο στοχευμένες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, αλλά χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και είπε πως υπάρχει «σύγκλιση σε μεγάλο βαθμό» αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους και τα βήματα που απομένουν να γίνουν.

Ο Νετανιάχου έχει ταχθεί σθεναρά κατά της επιστροφής της ΠΑ στη Γάζα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί την Παρασκευή τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζει.

Ακόμα ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σάλιβαν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν πολύ λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες να απομακρυνθούν οι εναπομείναντες όμηροι από τη Γάζα και υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι το μέλλον της Γάζας θα πρέπει να είναι υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντείνει τις επαφές της με τη Ραμάλα

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στους Times of Israel ότι ο Σάλιβαν «θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ μέσω του συντονιστή ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αναμόρφωση και την αναζωογόνηση της ΠΑ και τις πρωτοβουλίες για την απόδοση ευθυνών στους εξτρεμιστές εποίκους για τη βία κατά των Παλαιστινίων».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντείνει τις επαφές της με τη Ραμάλα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, τόσο για να συζητήσει τις προσπάθειες αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης στη Δυτική Όχθη όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ταχθεί σθεναρά κατά της συγκεκριμένης επιλογής, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην ΠΑ να επιστρέψει στη Γάζα.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ