Τρεις ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες στη Γάζα την Παρασκευή είχαν χρησιμοποιήσει το φαγητό που τους είχε απομείνει για να γράψουν με την σάλτσα το εικονιζόμενο μήνυμα που έγραφε «Βοήθεια – τρεις όμηροι».

Οι άνδρες έμεναν «για κάποιο χρονικό διάστημα» στο κτίριο δίπλα από το σημείο όπου πυροβολήθηκαν, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Μην σκοτώνετε άοπλους και όσους παραδίνονται

Ο επικεφαλής των IDF δήλωσε στα στρατεύματα ότι «δεν επιτρέπεται» απολύτως να πυροβολούν όσους παραδίδονται.

Οι IDF παρέλειψαν να ενημερώσουν τους στρατιώτες που αντικατέστησαν για την ύπαρξη των τριών ομήρων

Η αλλαγή βάρδιας πήγε όσο στραβά μπορούσε να πάει. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία τριών ομήρων από τις IDF την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τάγμα των IDF που εκτελούσε υπηρεσία κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν ενημερώθηκε από τη μονάδα που αντικαθιστούσε σχετικά με το γεγονός ότι η τελευταία ομάδα εντόπισε μια εβραϊκή πινακίδα που έγραφε «Βοήθεια – τρεις όμηροι» σε ένα από τα κτίρια του τόπου του συμβάντος.

Επιπλέον, η έρευνα φέρεται να διαπίστωσε ότι ο ελεύθερος σκοπευτής των IDF που πυροβόλησε τους δύο πρώτους ομήρους Αλόν Σαμρίζ και Σαμάρ Ταλάλκα δεν αναγνώρισε το λευκό πανί που κρατούσαν. Στην ενημέρωση που έλαβε κατά την έναρξη της βάρδιας του, ο ελεύθερος σκοπευτής ενημερώθηκε ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν ζώνη μάχης και του επιτρεπόταν να ανοίξει πυρ εναντίον οποιουδήποτε ύποπτου.

H δολοφονία του τρίτου ομήρου

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η δολοφονία του τρίτου ομήρου, του Γιοτάμ Χάιμ, ήταν ιδιαίτερα βάναυση, καθώς κατάφερε να διαφύγει πίσω σε ένα κοντινό κτίριο αφού πυροβολήθηκε μαζί με τον Σαμρίζ και τον Ταλάλκα.

Ένας από τους στρατιώτες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ένιωσε να απειλείται, καθώς οι άνδρες βρίσκονταν σε απόσταση δεκάδων μέτρων, τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» και άνοιξε πυρ. Οι δύο σκοτώθηκαν αμέσως, ενώ ο τρίτος, τραυματισμένος, επέστρεψε στο κτίριο.

Μια κραυγή για βοήθεια ακούστηκε στα εβραϊκά και ο διοικητής του τάγματος διέταξε τους στρατιώτες να σταματήσουν τα πυρά. Ο τραυματισμένος όμηρος επανεμφανίστηκε αργότερα όπου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την Κυριακή, οι IDF δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κτίριο, αποκαλύπτοντας τα μηνύματα «SOS» και «Βοήθεια, 3 όμηροι» γραμμένα σε ύφασμα. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι όμηροι βρίσκονταν εκεί για αρκετό καιρό.

Από τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις αρχές του μήνα, οι οικογένειες των ομήρων έχουν παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτύχει νέα εκεχειρία για να απελευθερωθούν τουλάχιστον κάποιοι από τους αιχμαλώτους. Η αρχική συμφωνία οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκρούσει τις εκκλήσεις, επιμένοντας ότι «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη νίκη».Εν μέσω αυξανόμενων παλαιστινιακών απωλειών μεταξύ των αμάχων, οι ισραηλινές αρχές έχουν δεχθεί αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις, μεταξύ άλλων από τον κύριο σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ.

Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόν πήγε στο Ισραήλ ζητώντας «άμεση και διαρκή εκεχειρία».

Οι δηλώσεις του διοικητή των IDF

«Οι IDF δεν πυροβολούν ένα άτομο που σηκώνει τα χέρια του», δήλωσε ο Herzi Halevi. Είπε ότι οι κάτοικοι της Γάζας με λευκή σημαία πρέπει να συλλαμβάνονται και όχι να πυροβολούνται «αν καταθέσουν τα όπλα τους και σηκώσουν τα χέρια τους».

Περίπου 120 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι κρατούνται από τη Χαμάς και συμμαχικές παλαιστινιακές ομάδες. Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για μια συμφωνία απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία των τριών ανδρών που κρατούσαν λευκή σημαία ήταν «παραβίαση των κανόνων εμπλοκής». Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια μαζική επιχείρηση αντιποίνων, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στην καταστροφή της Χαμάς.

Πηγές Κan, Times of Israel, BBC



ΠΗΓΗ