Μπορεί νομοσχέδιο να ακούμε και νομοσχέδιο να μην βλέπουμε, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του το θέμα του γάμου ομοφύλων και της τεκνοθεσίας, συνεχίζοντας το «μασάζ» στους διαφωνούντες εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στέλνοντας σαφή μηνύματα για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος απέναντι σε όσα «γαλάζια» στελέχη καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, όποτε αυτή έρθει στη Βουλή.

Γι’ αυτό, εξάλλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε κατ’ αρχήν πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, τους προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς να… απέχουν από την ψηφοφορία, κατεβάζοντας έτσι τον αριθμό της αναγκαίας πλειοψηφίας για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Από την άλλη πλευρά, διαφορετικό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους διαφωνούντες υπουργούς: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ως προς την τεκνοθεσία ομοφύλων μέσω παρένθετης μητέρας, «κλείνοντας το μάτι» στα δεξιά της δεξιάς.

Μπορεί να βασιστεί ο Μητσοτάκης στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για να «περάσει» το νομοσχέδιο;

«Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ‘θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει’, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, και γνωρίζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως «για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Οι διαφωνούντες υπουργοί και βουλευτές ΝΔ

Ο πιο… διάσημος ανάμεσα στους διαφωνούντες εντός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ο Μάκης Βορίδης.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, θα υπάρξει μία «ανοχή» ειδικά ως προς τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος αναμένεται να ψηφίσει αποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη τη δική του πρόταση νόμου – «Δεν θα του δέσω τα κορδόνια», λέει ο Ανδρουλάκης

Εκτός από τον Μάκη Βορίδη, ωστόσο, «προβληματισμένοι» έως και αρνητικοί φέρεται να είναι άλλοι τέσσερις υπουργοί:

– Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να πει «ναι» στο γάμο, αλλά «όχι» στην τεκνοθεσία.

– Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει την άποψη πως δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση, καθώς υπάρχει ήδη το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

– Ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει την αποχή.

– Στους διαφωνούντες φέρεται να συγκαταλέγεται και η Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ένα υπουργείο που αφορά άμεσα στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Την σχετική ρύθμιση έχει πει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Θάνος Πλεύρης.

Ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης – όποτε έρθει στη Βουλή – έχουν εκφράσει επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μακάριος Λαζαρίδης, Νότης Μηταράκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και άλλοι.

Επίσης, ένας σημαντικός  αριθμός βουλευτών, κυρίως από την περιφέρεια, έχουν διατυπώσει προβληματισμό, αλλά περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πάνω από 65 – 75 «γαλάζιοι» βουλευτές διαφωνούν με τη ρύθμιση, γι’ αυτό, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς «έδειξε» τη λύση της αποχής…

Μπορεί να βασιστεί στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;

Ουδόλως, είναι η απάντηση! Και αυτό γιατί, καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να κερδίσει έδαφος στο συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσε ήδη πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, στις 8 Ιανουαρίου.

Το σημαντικό είναι πως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελείται από 16 άρθρα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.α.)», πράγμα που σημαίνει πως δεν αποκλείει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

Δύσκολα, λοιπόν, θα πει «ναι» σε ένα… «κουτσουρεμένο» νομοσχέδιο της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ήδη κατέθεσε το δικό της, το οποίο, προφανώς, θεωρεί πλήρες.

Και για του λόγου το αληθές, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας».

Εξάλλου, μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Φάμελλος είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως «δεν είναι κατανοητό ποια είναι η διαφοροποίηση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση της παρένθετης μητέρας».

Όσο για το ενδεχόμενο ψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ των επικείμενων ρυθμίσεων της κυβέρνησης, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ο ίδιος τι θα φέρει προς ψήφιση, θα απαντήσουμε εμείς τι θα κάνουμε; Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία και μας δεσμεύει. Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΝΔ, για το αν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανδρουλάκης: Εμείς δεν πρόκειται να δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ

Καθαρή θέση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει πάρει και το ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας, όπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανάλογη στάση ευθύνης από την κυβέρνηση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η όλη συζήτηση ξεκίνησε με «επιπόλαιο» τρόπο από το Μαξίμου, με τον κ. Ανδρουλάκη να υπογραμμίζει ότι «η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι εδώ και πολλά χρόνια θέση του ΠΑΣΟΚ», ενώ όσον αφορά στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία υποστηρίζει ότι «κριτήριό μας θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του».

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, διαμήνυσε πως «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί».

«Εμείς δεν πρόκειται να ‘δέσουμε τα κορδόνια’ της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στη Βουλή.

Κόντρα και για τα… «κορδόνια»

Μάλιστα, η ατάκα Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος τον κατηγόρησε πως «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, που διεμήνυσε πως δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «τον πρωθυπουργό των υποκλοπών, της υποβάθμισης των θεσμών, των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και της μεταμεσονύκτιας άλωσης των ανεξάρτητων αρχών».

Εξάλλου, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό, «το σύμφωνο συμβίωσης το είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις 19 από τους 75 της Νέας Δημοκρατίας»…



ΠΗΓΗ