Στα ναυπηγεία της γαλλικής Naval GROUP βρίσκονται υπό ναυπήγηση οι τρεις φρεγάτες Belh@rra που θα καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, με την πρώτη να έχει πέσει ήδη στο νερό και τις άλλες δύο να βρίσκονται σε κατασκευαστικό στάδιο.

Τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων στη Λοριάν της Γαλλίας επισκέφθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για να επιθεωρήσουν την πορεία της ναυπήγησης των τριών πλοίων, με το πρώτο από αυτά να αναμένεται στην Ελλάδα το 2025.

Πιο συγκεκριμένα, η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ βρίσκεται ήδη στο νερό, ενώ οι άλλες δύο -ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ- κατασκευάζονται με ταχύτατους ρυθμούς στο ναυπηγείο της Naval GROUP προκειμένου να είναι έτοιμες εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί από την παραγγελία τους.

Μάλιστα για τις δύο φρεγάτες που ακόμα βρίσκονται σε κατασκευαστικό στάδιο, εργάζονται 30 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη του εξοπλισμού τους.

Ως προς τον χρόνο παράδοσης τους, σημειώνεται ότι η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ είναι η πρώτη από τις τρεις Belh@rra που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ περί τα τέλη του 2025 και μέσα στο 2026 αντίστοιχα.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε πλάνα μέσα από τα ναυπηγεία της Naval GROUP όπου φαίνονται οι φρεγάτες ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που κατασκευάζονται.

Οι φρεγάτες Belh@rra «ελληνικό όπλο» στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες είναι πολλαπλών ρόλων με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, ενισχύουν τον στόλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα όπλο που του δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών και το βάζουν στην «αρένα» της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στη φαρέτρα του.

Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφτηκε ενώ το πρόγραμμα ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σε γαλλικά ναυπηγεία, είναι αρκετές οι ελληνικές εταιρείες που τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές που θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Θα παραστεί στην 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας θα συμμετάσχει στη διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Στην εκδήλωση, λίγα 24ωρα πριν από τις Ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες από όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, o πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.



ΠΗΓΗ