Ωσάν να γύρισε ένας… διακόπτης και ξαφνικά οι «αγαπημένες 7» της Wall Street έγιναν οι τίτλοι που δεν ήθελε να είχε κανείς στο χαρτοφυλάκιο του. Αυτή είναι η εικόνα των mega-caps του τεχνολογικού κλάδου την πρώτη εβδομάδα του έτους, κατά την οποία έχουν χάσει πάνω από 300 δισ. σε αξία.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αξία των «Magnificent 7» – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia, Meta Platforms (Facebook) και Tesla – μειώθηκε κατά 316 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η Apple ηγήθηκε της μεγάλης πτώσης, με τις μετοχές της να υποχωρούν περισσότερο από 4% και να εξαφανίζουν σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας. Αιτία; Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση των iPhone, με την Barclays να συστήνει μείωση θέσεων, εκτιμώντας υποαπόδοση (underweight). Άλλωστε, η ιστορία του 2007 — και του 2001 — υποδηλώνει ότι αν κάτι κάνει να πάει στραβά στη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνολογική καινοτομία, θα μπορούσε να υπάρξει μια μεταδοτική απώλεια πίστης που βλάπτει πολλούς επενδυτές.

Η Tesla υποχώρησε επίσης κατά 4% αφού έχασε από την BYD τη θέση του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, με την αξία της εταιρείας του Elon Musk να πέφτει περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Υποχωρεί η αρχική ευφορία

Ο κλάδος της τεχνολογίας συνήθως επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια, με τις μέχρι τώρα προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια να στηρίζουν τον κλάδο. Η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι ότι θα υπάρξουν έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.

Όμως, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι παραμένουν “ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους κινδύνους του πληθωρισμού”. Τα αυξημένα επιτόκια τείνουν να είναι κακά νέα για τις μετοχές, επειδή οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες σχετικές αποδόσεις αγοράζοντας ομόλογα ή σταθμεύοντας τα μετρητά τους στις τράπεζες.

“Θα μπορούσαμε να δούμε να μπαίνουν στο παιχνίδι κάποιες κατοχυρώσεις κερδών “, εκτίμησε ο Joshua Mahony της Scope Markets. “Τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την πιθανότητα των μειώσεων των επιτοκίων ύψους 150 μονάδων βάσης που αναμένουν οι αγορές επί του παρόντος, και ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιδιώξουν να περιορίσουν κάπως αυτές τις προσδοκίες”, πρόσθεσε.

Εντυπωσιακό 2023 για τις Magnificent 7

Το δύσκολο ξεκίνημα των μετοχών των Magnificent Seven για το 2024 έρχεται σε έντονη αντίθεση με την περσινή πορεία, όταν σημείωσαν τεράστια κέρδη. Η άτυπη ομάδα αντιπροσώπευε περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών κερδών του S&P 500 το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Η Nvidia, η Meta και η Tesla σημείωσαν άνοδο άνω του 100% η καθεμία.

Επίσης, πέρυσι η κεφαλαιοποίηση των Magnificent Seven εκτινάχθηκε κατά 72%, εν μέσω ενθουσιασμού για την τεχνολογική καινοτομία γενικά και την τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Apollo η κεφαλαιοποίηση τους είναι ισοδύναμη με το σύνολο των καναδικών, βρετανικών και ιαπωνικών χρηματιστηρίων μαζί. Σημαίνει επίσης ότι ο τομέας της πληροφορικής αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του S&P 500.

Μερικοί επενδυτές πιστεύουν – ή ελπίζουν – ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί. Ίσως. Εξάλλου, οι εταιρείες τεχνολογίας παράγουν απτά προϊόντα που αναμφισβήτητα οδηγούν την πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Και αυτή η εικόνα δεν είναι (ακόμη) τόσο ακραία όσο ήταν κατά τη διάρκεια της φούσκας dotcom του 2000, όταν ο τομέας της πληροφορικής ανήλθε στο 35% του S&P — πριν καταρρεύσει.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ