Τον κατηγορούν για αντιδημοκρατική και ξενοφοβική συμπεριφορά. Αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, αλλά και για οικονομικές ατασθαλίες. Δεν έχει προηγούμενο η επιθετική και περιφρονητική συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες. Και όμως, σε ηλικία 77 ετών ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φανατικό κοινό, παραμένει δημοφιλής στο μεγαλύτερο κομμάτι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και προβάλλει ως φαβορί για το χρίσμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η «συνταγή της επιτυχίας» για τον πρώην πρόεδρο που φιλοδοξεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο; Για τον Άντονι ντι Μάτζιο, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίχαϊ, είναι πολλοί οι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του Τραμπ.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα το αφήγημα ήταν ότι ο Τραμπ απευθύνεται στους απελπισμένους και τους χαμένους των οικονομικών εξελίξεων, στη ‘λευκή εργατική τάξη’ που συνθλίβεται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης» λέει ο ντι Μάτζιο. «Σίγουρα υπάρχει μία αλήθεια σε αυτό, αλλά αν αναλύσουμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα δούμε ότι πιο σημαντικά είναι τα κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η ανησυχία για την αυξανόμενη μετανάστευση».

Ρατσιστικά σχόλια για «το αίμα της χώρας»

Μιλώντας πρόσφατα στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το ρατσιστικό σχόλιο για τα εκατομμύρια των μεταναστών που όπως υποστηρίζει, «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας». «Δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο», υπενθυμίζει ο Άντονι ντι Μάτζιο. «Οι λόγιοι και οι διανοούμενοι μπορεί να αγανακτούν, αλλά ο Τραμπ δεν είναι βλάκας. Ξέρει ότι έτσι θα κινητοποιήσει την εκλογική βάση του. Γνωρίζει πολύ καλά τί θέλουν να ακούσουν οι υποστηρικτές του».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos, η έκβαση των προεδρικών εκλογών το 2024 θα ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη, εάν βρίσκονταν αντιμέτωποι ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά των Δημοκρατικών και ο Ντόναλντ Τραμπ από το «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικανών. Σε σφυγμομέτρηση του Reuters, το 54% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την εκτίμηση ότι «η μετανάστευση δυσκολεύει τη ζωή όσων έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ». Ο πολιτικός επιστήμων Άντονι ντι Μάτζιο θεωρεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, στο οποίο απευθύνεται ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα φασιστικό κίνημα, το οποίο θα ήταν επιπόλαιο να συνδέσουμε αποκλειστικά με τον Ντόναλντ Τραμπ», επισημαίνει. «Υπάρχουν άτομα όπως οι εξεγερθέντες της 6ης Ιανουαρίου, όπως οι οπαδοί της Λευκής Υπεροχής (white supremacists). Υπάρχουν συγκεκριμένα ΜΜΕ που αναπαράγουν αυτές τις απόψεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναθέσει στον εαυτό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα σύμπαν εξτρεμισμού και ρητορικής μίσους».

Ο «φόβος της απώλειας»

Στο βιβλίο της «Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα», η Άρλι Ράσελ Χόχσιλντ, ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, έχει αναλύσει τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα την αίσθηση του αποκλεισμού και της απογοήτευσης που κυριαρχεί στην πολιτεία της Λουϊζιάνα, σε εκείνους που δεν κατάφεραν να πραγματώσουν το «αμερικανικό όνειρο». Πολλοί από αυτούς αναζητούν καταφύγιο και παρηγοριά στο υπερσυντηρητικό Tea Party των Ρεπουμπλικανών.

«Πίσω από όλα αυτά τα κοινωνικά ζητήματα (που ευνοούν την άνοδο του Τραμπ), κρύβεται ο φόβος της κοινωνικής υποβάθμισης και ο φόβος της απώλειας» λέει η Άρλι Ράσελ Χόχσιλντ. «Και μάλιστα όχι μόνο ο φόβος της απώλειας, αλλά και η διάχυτη ανασφάλεια για το αν μπορεί ποτέ να αναπληρωθεί αυτή η απώλεια…»

Πηγές: AP, Reuters, dpa



ΠΗΓΗ