Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, 08:55

Ζήσης Ψάλλας

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει καταγραφεί μια ταχεία αύξηση του καρκίνου του λαιμού. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός καρκίνος (η περιοχή των αμυγδαλών και του πίσω μέρους του λαιμού). Η κύρια αιτία αυτού του καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που είναι επίσης η κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος έχει γίνει πλέον πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά. Για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων στη διάρκεια της ζωής, και ειδικά το στοματικό σεξ. Όσοι έχουν έξι ή περισσότερους συντρόφους με στοματικό σεξ στη ζωή τους έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα από εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ.

Οι μελέτες τάσεων συμπεριφοράς δείχνουν ότι το στοματικό σεξ είναι πολύ διαδεδομένο σε ορισμένες χώρες. Σε μια μελέτη σε σχεδόν 1.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε αμυγδαλεκτομή για μη καρκινικούς λόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των ενηλίκων ανέφεραν ότι έκαναν στοματικό σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών των ανθρώπων αναπτύσσει καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Το γιατί δεν είναι ξεκάθαρο.

Το εμβόλιο για τον HPV στα νεαρά κορίτσια έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενα στοιχεία, αν και ακόμη έμμεσα, ότι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV στο στόμα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα αγόρια προστατεύονται μέσω της «ανοσίας της αγέλης» σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια (πάνω από 85%). Συνολικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές δεκαετίες στη μείωση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, έχουν επεκτείνει τις εθνικές τους συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του HPV ώστε να συμπεριλάβουν και τα νεαρά αγόρια.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, 08:55

ΠΗΓΗ