Τις πόρτες του κλαμπ των τρισεκατομμυριούχων εκτιμάται ότι θα περάσουν η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk και η αμερικανική ανταγωνίστρια Eli Lilly, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, Norges Bank Investment Management (NBIM).

Καθώς οι δύο εταιρείες θεωρούνται οι πλέον ωφελημένοι από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, αναμένεται να γίνουν τα πρώτα μέλη της υγειονομικής περίθαλψης στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μεγέθη

Τι σημαίνει αυτό; Η Novo Nordisk, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το 2023, καθώς οι πωλήσεις του εξαιρετικά δημοφιλούς φαρμάκου Wegovy συνέχισαν να εκτοξεύονται. Η αποτίμηση της εταιρείας στην αγορά ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια με την είδηση.

Από την άλλη, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο με βάση την αξία της αγοράς, η Eli Lilly βρίσκεται σήμερα σε περίπου 612 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα μεγέθη αυτά αναφέρθηκε την Τρίτη η Gemma Game, επικεφαλής της στρατηγικής του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Norges Bank Investment Management (NBIM), μιλώντας για την κυκλοφορία ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους -όπως τα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της Eli Lilly- πέρυσι που συνέβαλε στο να γίνουν η Novo Nordisk και η Eli Lilly οικεία ονόματα.

«Η ιστορία βρίσκεται μόλις στην αρχή – απέχει πολύ από το να τελειώσει», δήλωσε στο CNBC. «Για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο σήμερα, αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Αρκεί να σκεφτούμε πως μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί λιγότεροι από ένα κλάσμα του 1%. Έτσι, βρισκόμαστε στην αρχή της ανοδικής τους πορείας».

Η NBIM, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος χρηματιστηριακός επενδυτής στον κόσμο, κατέχει μερίδιο 2,5% στη Novo Nordisk και μερίδιο 0,98% στην Eli Lilly, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Τα πολλαπλά οφέλη

Η παχυσαρκία, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, συνδέεται με περίπου 200 διαφορετικές ιατρικές παθήσεις.

Η κ. Game του NBIM δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τα δεδομένα σχετικά με το κατά πόσον τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, γνωστά ως πεπτίδια GLP-1, θα μπορούσαν επίσης να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τη χρόνια νεφρική νόσο, την αποφρακτική άπνοια ύπνου και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Έχουμε στο μυαλό μας τις ‘Magnificent Seven’», ανακοίνωσε η Game κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στη γνωστή ομάδα των κορυφαίων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. «Κανένας δεν μπορεί αν αποκλείσει στο μέλλον να μιλάμε για την Eli Lilly και τη Novo Nordisk ως τις πρώτες παγκόσμιες εταιρείες υγείας αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, Apple και Amazon αποτιμώνται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Meta ξεπέρασε πρόσφατα το ορόσημο αυτό για πρώτη φορά από το 2021.

Η Barclays δήλωσε πέρυσι ότι αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους θα αυξηθεί σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Αν μη τι άλλο, αισθανόμαστε πιο σίγουροι για αυτές τις προβλέψεις», επισήμανε η Emily Field, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας φαρμακευτικών μετοχών της Barclays, στο CNBC.

«Αυτό που η Novo μπόρεσε να τεκμηριώσει σταθερά το περασμένο καλοκαίρι, και είδαμε περισσότερα δεδομένα το φθινόπωρο, ήταν ότι όχι μόνο χάνετε βάρος, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό όφελος για την καρδιαγγειακή σας υγεία», πρόσθεσε.

«Και φέτος, περιμένουμε να δούμε επικαιροποιήσεις φαρμάκων για όλους αυτούς τους άλλους τομείς όπου η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε συνακόλουθα οφέλη, όπως στη νεφρική νόσο και ενδεχομένως και στην ηπατική».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ