Εγκυρα

Γίναμε σοφότεροι όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας τους. Οσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ βέβαια τα γνωρίζαμε. Αλλά έχει ενδιαφέρον όταν πλέον αυτά διατυπώνονται από τα πιο έγκυρα χείλη. Αρα γνωρίζουμε τι περίπου – επί της ουσίας – θα έχει το περίφημο νομοσχέδιο!

Αποχή

Οσον αφορά τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, αλλά όσοι είναι κατά του νομοσχεδίου, τους συνιστά να … απέχουν και όχι να καταψηφίσουν! Γιατί σίγουρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι τραγική η εικόνα μιας διχασμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, με έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών να καταψηφίζουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θα θυμίζουν τον … ΣΥΡΙΖΑ του Αυγούστου του 2015!

Οι υπουργοί;

Αλλά για τα μέλη της κυβέρνησης τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος είναι υπουργός έχει μεγαλύτερη δέσμευση»! Μάλιστα! Προβλέπω μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει να κάνει ακόμη μερικές … «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα.

Πόσοι;

Πόσες; Προς το παρόν είναι ασαφές. Ως τώρα υπάρχουν τέσσερα – πέντε μέλη της κυβέρνησης – κορυφαίος όλων είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης. Θα παραμείνουν τόσοι όσοι είναι σήμερα; Θα αυξηθούν; Θα μειωθούν – μετά από το «μασάζ» που έχει αναλάβει να κάνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος; Είναι νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε…. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι πως και μετά από την συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να μειώνονται οι αντιδράσεις!

Πυροδότης

Όπως μου έλεγε χθες ένας φίλος – βαθύς γνώστης της νεοδημοκρατικής «κουζίνας» – δεδομένης της «δυσαρμονίας του πολιτικού συστήματος» δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να γίνει ακόμη και … πυροδότης πολιτικών εξελίξεων!

Εδώ θα μείνω!

Πάντως μου εξηγούσε ότι η φιλοδοξία του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να «εκδράμει στην Εσπερία» σε αλλότρια αξιώματα – γιατί δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, εκτός των άλλων οι υποκλοπές του έχουν κάνει ζημιά! – αλλά να κερδίσει και τρίτη κοινοβουλευτική θητεία, έτσι ώστε να καταγραφεί στην ιστορία ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός!

Στο πάνθεον

Ετσι θα έχει «ρίξει» τις οκταετίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του κ. Κώστα Σημίτη. Και παράλληλα θα έχει καταγραφεί ως «μείζον μεταρρυθμιστής» και θα τοποθετηθεί στο «πάνθεο» των Ελευθερίου Βενιζέλου και του κ. Κώστα Σημίτη. Φιλοδοξίες! Αλλά όπως λέει κι η παροιμία «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει»….

Αντισυνταγματικός

Μία είδηση που προέκυψε χθες πέρασε απαρατήρητη. Αλλά νομίζω πως είναι σημαντική. Και σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η συντονιστική επιτροπή φορέων των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν ομιλητές ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Πανεπιστημιακοί και οι δύο. Η κοινή τους γνωμάτευση για τον τελευταίο νόμο που αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πως είναι αντισυνταγματικός! Δηλαδή όπως αντιλαμβάνεστε θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ε, ρε γλέντια….

Κείμενα

Το κείμενο των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, των κκ Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου, καθώς και το κείμενο επίσης του κ. Διονύση Τεμπονέρα, έχουν ανοίξει επί της ουσίας την προσυνεδριακή περίοδο του κόμματος. Αν και βιάστηκαν – θα μπορούσαν, μου λένε, να περιμένουν λίγες μέρες ακόμη….

Τα συμφώνησαν!

Μάλιστα στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί εσωκομματικά ότι όταν είχε συζητηθεί τον αν «παραμένουμε στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ή ζητάμε να προσχωρήσουμε στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» τουλάχιστον οι κκ Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος είχαν σωπάσει … μεγαλοπρεπώς! Ετσι λένε από την Κουμουνδούρου. Αντιθέτως ο κ. Ζαχαριάδης το είχε θέσει από τον περασμένο Ιούλιο και είχε μάλιστα συγκρουστεί σοβαρά με τον κ. Νίκο Φίλη επί του συγκεκριμένου θέματος!

Επινέ…

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τεμπονέρας με μία ολοκληρωμένη «πλατφόρμα» για την κεντροαριστερά οραματίζεται ένα Επινέ στα καθ΄ ημάς! Ξέρετε το συνέδριο των μικρών σοσιαλιστικών κομμάτων της Γαλλία, που στο εν λόγω συνέδριο ενοποιήθηκαν και σε λιγότερο από δέκα χρόνια ο Φρανσουά Μιτεράν έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας!

Επιδείνωση

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον γιατί φαίνεται να «ξετυλίγεται» ένας ισχυρός διάλογος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο… Μόνο που η Παρασκευή θα είναι μία μάλλον δύσκολη μέρα για την Κουμουνδούρου. Εκτός από ενδιαφέροντα τα κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν έχουν επιδεινώσει και το κλίμα – δεν ήθελε και πολύ….

«Ζωντανή»

Μου λένε, λοιπόν, ότι η συνεδρίαση θα έχει πολύ «ζωντάνια» και τουλάχιστον οι τρεις δεν θα έχουν μία … ευχάριστη συνεδρίαση. Και μάλιστα φοβούνται ότι η ένταση – μάλλον – θα μεταφερθεί και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο επόμενο διήμερο.

Αυτοκτονία!

Βέβαια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η επιλογή της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την συντριπτική πλειοψηφία και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Θα ήταν κάτι σαν «αυτοκτονικός ιδεασμός»! Ενώ τον κατηγορούν ότι μετακινείται από την Αριστερά, αυτός να πλειοδοτήσει!

Σενάρια

Να σας εξηγήσω γιατί έχει βαρύνει το κλίμα – αν και το κείμενο των τριών απέσυρε από την δημοσιότητα τις Σπέτσες! Διότι τα συγκεκριμένα – και του κ. Τεμπονέρα – έχουν συνδεθεί με τα σενάρια μιας πρόωρης ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, που κάποιοι κύκλοι προωθούν. Αυτό ακριβώς μου λένε. Και δεν εντάσσονται στο προσυνεδριακό άνοιγμα των ημερών. Και μάλιστα με προεξοφλημένη την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές!

Ο κ. Ν. Παππάς

Λένε πάντως – ορισμένοι – ότι η ανάδειξη του κ. Νίκου Παππά, σε «νούμερο 2» επί της ουσίας, δεν είναι αθώα εξέλιξη, που προκύπτει από μία προσωπική φιλοδοξία. Αντιθέτως είναι μέρος του σχεδίου. Και στο βάθος είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας! Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς….

Συνδικαλιά…

Όπως επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του κ. Παππά σε συνέντευξη του, που όταν ρωτήθηκε αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε πως δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Είναι προφανές ότι αποδέκτης αυτής της αναφοράς δεν ήταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα μου το χαρακτήρισαν ως «συνδικαλιστική ντρίπλα πρωτοετούς φοιτητή»!

«Νέα Αριστερά»

Μιας και ανέφερα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θα γίνει, ως γνωστός, στα τέλη του Φεβρουαρίου, να σας επισημάνω ότι για τα τέλη του Φεβρουαρίου έχει προγραμματίσει να κάνει την πανελλαδική της συνδιάσκεψη η «Νέα Αριστερά»! Δεν πιστεύω να «πέσουν πάνω» στις ίδιες ημερομηνίες, με προφανή στόχο να αποσπάσουν «πέντε δράμια» μη … υγιούς δημοσιότητας! Ημερομηνίες υπάρχουν αρκετές. Ετσι δεν είναι;



ΠΗΓΗ