Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Απριλίου 2023, 01:54

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, κυβερνητική αντιπροσωπεία, μαζί με εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας μετέβη το Μ. Σάββατο στα Ιεροσόλυμα για να παραλάβει το ‘Αγιο Φως και να τo μεταφέρει στα Σκόπια για την ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, που λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την αποκατάσταση της κανονικής ενότητας και την αναγνώριση της αγίας εκκλησίας μας, Είναι η πρώτη χρονιά που παραλαμβάνουμε απευθείας το ‘Αγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως, με την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και το μεταφέρουμε στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος ηγείτο της αντιπροσωπείας της χώρας που μετέβη στο Ισραήλ για τον σκοπό αυτό.

«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την θρησκεία μας, είναι σημαντική για το κράτος, για τους πολίτες μας, είναι σημαντική για την εκκλησία μας, που ήδη περιλαμβάνεται στη μεγάλη Ορθόδοξη οικογένεια» πρόσθεσε ο Σπάσοφσκι.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μάιο του 2022 να αποκαταστήσει την κανονική ενότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας, με την ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” και να την εισαγάγει σε κοινωνία με τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο.

Το Άγιο Φως αφίχθη το βράδυ του Μ.Σαββάτου στο αεροδρόμιο των Σκοπίων με κυβερνητικό αεροσκάφος της Βόρειας Μακεδονίας. Στη σχετική τελετή στο αεροδρόμιο παρέστη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Απριλίου 2023, 01:54

ΠΗΓΗ