Στους ρυθμούς ανασχηματισμού κινούνται στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει δημοσίως ότι το υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή (14/06) θα πραγματοποιηθεί με τη σημερινή του σύνθεση όμως τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες που αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο για… εκπλήξεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει μια εκκρεμότητα που αν ξεπεραστεί μπορεί να οδηγήσει σε ανακοινώσεις ακόμα και πριν το υπουργικό.

Αυτοί που μένουν στην κυβέρνηση γενικά και οι αμετακίνητοι των υπουργείων

Οι στιγμές που βιώνουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είναι άχαρες, άβολες και νευρικές με αρκετά σενάρια για ονόματα να κυκλοφορούν. Σύμφωνα με το στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού προβάλλουν ως αμετακίνητοι οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ακούγεται ότι θα προστεθεί ένα ακόμα πρόσωπο.

Τα ονόματα που κυκλοφορούν και άγνωστος χρόνος της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού

Αμετακίνητοι επίσης θεωρούνται, κατά πολλούς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως θα παραμείνουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Βασίλης Κικίλιας.

Αν η Παρασκευή κυλήσει χωρίς εκπλήξεις θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το Σαββατοκύριακο (15-16/06) ο πρωθυπουργός έχει τη Διάσκεψη Ειρήνης στην Ελβετία, στην οποία τον έχει προσκαλέσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τη Δευτέρα (17/06) θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα βρεθούν πάλι στο επίκεντρο από την Τρίτη και μετά.

Εν αναμονή της απόφασης του πρωθυπουργού και ενώ προεκλογικά όλα έδειχναν περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική ομάδα χωρίς να επηρεαστούν βασικά υπουργεία, μετά το «στραπάτσο» της 9ης Ιουνίου δεν αποκλείεται να δούμε ένα διευρυμένο ανασχηματισμό αποτέλεσμα και της «γαλάζιας» γκρίνιας που επικρατεί ακόμα και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν

Γκρίνια, τέσσερις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και τις «χαμηλές πτήσεις» της Ν.Δ. στις ευρωκάλπες. Προβληματισμός και αναταράξεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «τρέχει» να ισορροπήσει την κατάσταση, όχι πάντα με επιτυχία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή του δυτικού τομέα της Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Λοβέρδου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (13/06) στο κανάλι της Βουλής «απασφάλισε» μιλώντας για «τενεκέδες» που γρήγορα οδήγησαν σε… mea culpa.

Όμως, οι δηλώσεις του βουλευτή του δυτικού τομέα της Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας δεν περιορίστηκαν στα μεταλλικά δοχεία αλλά έφτασαν βαθύτερα στον πυρήνα της πολιτικής του Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού.

Ο Γιάννης Λοβέρδος τάχθηκε «σφόδρα εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών» και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα (στις ευρωεκλογές του Ιουνίου) του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ, του αμερικανού «γκουρού» της επικοινωνίας που βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα όπως όλα δείχνουν «κουνάει μαντήλι».

«Υπάρχουν και τενεκέδες μεταξύ των 158 βουλευτών της ΝΔ»

Έχοντας στο μυαλό του το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, διαπίστωσε πως «δυστυχώς το 41%, όχι στον ίδιο τον Μητσοτάκη, σε πάρα πολλούς στην ΝΔ δημιούργησε αλαζονεία. Αυτοί οι άνθρωποι καβάλησαν το καλάμι» και πρόσθεσε πως «εύκολα ή δύσκολα θα ξεκαβαληκέψουν».

Η κριτική συνεχίστηκε κάνοντας λόγο για τενεκέδες ανάμεσα στους 158 βουλευτές της ΝΔ αλλά και για Γαλάτω (σ.σ. το μικρό όνομα της κ. Αλεξανδράκη – νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης): «Υπάρχουν και τενεκέδες μεταξύ των 158 βουλευτών όπως σε όλα, υπάρχουν και Γαλάτω μεταξύ των 158, αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι βουλευτές της ΝΔ είναι αξιολογότατοι», ανέφερε και άναψε «φωτιές».

Κατά των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές

Και δε σταμάτησε εδώ. Ενόψει του ανασχηματισμού -εκτίμησε πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει- τάχθηκε ανοιχτά εναντίον των υπουργοποιήσεων εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Είμαι σφόδρα εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών» είπε εξαπολύοντας μομφή καθώς «δεν μπόρεσαν να βγουν με ψήφο και πήγαιναν με το αξίωμα του υπουργού στις περιφέρειες για να εκλεγούν βουλευτές». Έκρινε την τακτική «ανήθικη» και είπε πως «ανήθικη» τη θεωρεί όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Και οι μεγάλοι γκουρού σε αυτές τις εκλογές έπεσαν έξω»

Ο κ. Λοβέρδος ήταν καταιγιστικός, επιμένοντας στην κριτική του, έφτασε μέχρι τον σύμβουλο επικοινωνίας του πρωθυπουργού λέγοντας: «είδαμε όμως πως και οι μεγάλοι γκουρού σε αυτές τις εκλογές έπεσαν έξω».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής, αντιλαμβανόμενος την βαρύτητα των όσων είπε θέλησε να λειάνει τις γωνίες.

«Τόνισα οτι η ΚΟ της ΝΔ είναι η καλύτερη που υπάρχει και τα περισσότερα μέλη της είναι εξαιρετικά και πρέπει αυτά πρωτίστως να χρησιμοποιούνται σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Φυσικά θα υπάρχουν και βουλευτές που δεν αξίζουν, όπως σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως σε κάθε κοινωνία. Εν τη ρύμη του λόγου σε μια ζωντανή συζήτηση προφανώς παρερμηνεύτηκε, ενδεχομένως κι εκ του πονηρού, η τοποθέτηση μου. Και γι’ αυτο δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ το λάθος μου και να ζητήσω συγγνώμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB.

«Το βέβαιο είναι οτι η ΚΟ αποτελείται στην συντριπτική της πλειονότητα από αξιολογότατα στελέχη, που εκτιμώ οτι όλα τους μπορούν να γίνουν κι υπουργοί κι υφυπουργοί», συμπλήρωσε χωρίς να ανακαλεί τα όσα είπε περί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Μουδιασμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τις δηλώσεις

Κληθείς να σχολιάσει της δηλώσεις του Γ. Λοβέρδου περί ανήθικης υπουργοποίησης εξωκοινοβουλευτικών υπουργών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε πως «έκανε μία δήλωση η οποία θεωρώ ότι είχε κάποια σημεία τα οποία ήταν απαράδεκτα και κάποιους χαρακτηρισμούς και το αντιλήφθηκε και ζήτησε συγγνώμη σε ανάρτησή του».

Και παρατήρησε: «Είναι καλό να προσέχουμε στον τρόπο που διατυπώνουμε κάποια πράγματα».

Θέλοντας να ερμηνεύσει τα λεγόμενα του «γαλάζιου» βουλευτή ο κυβερνητικός αξιωματούχος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ακόμα πως «το νόημα ήταν ότι έχουμε μία καλή ΚΟ και θα πρέπει να αξιοποιείται και αξιοποιείται» και πρόσθεσε: «η κομματική ιδιότητα δεν είναι ασυμβίβαστη με την ικανότητα κάποιων ανθρώπων, τις παραστάσεις που έχουν στη ζωή τους ή το βιογραφικό τους».

Να προλάβει τη ζημιά επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι κοινοβουλευτικοί που μπαίνουν σε μία κυβέρνηση λαμβάνουν μετά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα. Άρα, έχουν πλήρη νομιμοποίηση. Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και τώρα συνυπάρχουν άξια κοινοβουλευτικά και μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Αυτό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει».

Τα «καλάμια» των… υπουργών

Πρώτος το σπόρο του προβληματισμού είχε σπείρει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς που με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Το αίτημα έγινε προκειμένου «να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και από τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Με διάθεση αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά «φάλτσα» εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα λόγια της έμπειρης πολιτικού και μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου αποτελούν νέο μήνυμα μετά «τα καλάμια που υπάρχουν στην κυβέρνηση» που ανέφερε προ ημερών.

Μιλώντας στο Mega, διατύπωσε τη θέση της ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ΚΟ στη ΝΔ, ενώ δεν έλειψαν και τα υπονοούμενα για το έργο υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που χωρίς να τους κατονομάζει, επανέλαβε πως «έχουν καβαλήσει το καλάμι».

«Πρέπει να γίνει ΚΟ και φαντάζομαι θα γίνει μετά τον ανασχηματισμό. Και πρέπει η ΝΔ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, να αναλύσει το αποτέλεσμα, να ακούσει όλες τις αναλύσεις των συναδέλφων (…)», ανέφερε.

Όταν ακούς, μαθαίνεις και ξέρεις πώς να προσπαθήσεις, γιατί δεν έχουμε και κανένα μαγικό ραβδί, να τα απαντήσεις και να τα λύσεις», συμπλήρωσε.



ΠΗΓΗ