Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε παραγωγός μήλων στο Πήλιο, σύμφωνα με τον οποίο αν και καταστράφηκαν καλλιέργειες από ανεμοθύελλες οι παραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση με το σκεπτικό ότι οι άνεμοι δεν ήταν τόσο ισχυροί.

Μιλώντας στο , ο παραγωγός μήλων Θεόδωρος Γεωργαδάκης εξηγεί ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο έντονοι άνεμοι και ανεμοθύελλες έπληξαν κατά τόπους το Πήλιο με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες μήλων και καστάνων.

«Το γενονός αυτό ήρθε να προστεθεί σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, γιατί ο δήμος μας είναι τριπλά χτυπημένος, καθώς την άνοιξη είχαμε χαλάζι, παρατεταμένο καύσωνα το καλοκαίρι και τώρα σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε αυτή η καταστροφή», προσθέτει ο ίδιος.

Η κακοκαιρία έριξε τα μήλα τους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση αφού ο άνεμος ήταν κάτω από τα 8 μποφόρ

Χτύπησε η κακοκαιρία λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή

Όπως λέει, τα μήλα που έχουν πέσει κάτω, όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, είναι μη εμπορεύσιμα, έχουν χαθεί ως παραγωγή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για το σύνολο της αγοράς, αλλά είναι κατά περιοχές.

«Κάναμε περιοδείες και εκτιμήσεις στα χωράφια αυτά και η παραγωγή έχει πληγεί στο 100% λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκεί που είχε αέρα, οι μηλιές πλέον έχουν ένα, δύο μήλα» συμπληρώνει ο κ. Γεωργαδάκης. Το καιρικό φαινόμενο, όπως εξηγεί, δυστυχώς χτύπησε τις συγκεκριμένες καλλιέργειες πέντε ή δέκα ημέρες πριν τη συγκομιδή γι’ αυτό και τα μήλα που έχουν πέσει δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

Είναι η πρώτη φορά, καταλήγει ο ίδιος, που «ζητάμε αποζημίωση και αντιμετωπίζουμε να μας βάζουν θέμα τα 8 μποφόρ. Ο ΕΛΓΑ πήγε στους μετεωρολογικούς σταθμούς που υπάρχουν και μας είπαν ότι έφθασε 6,5 μποφόρ ο αέρας, δεν έφθασε τα 8».

Όσο για τις τιμές «στο ράφι» που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν ο κ. Γεωργαδάκης σημείωσε ότι το μήλο «φτάνει έξι με δέκα φορές ακριβότερα στην κατανάλωση» για να δώσει στη συνέχεια ένα παράδειγμα ότι «μήλα καλής ποιότητας φτάνουν τα 80 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, όταν στην αγορά πωλούνται 2,5 έως τρία ευρώ».



ΠΗΓΗ