«Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Πόσο ελεύθερα όμως είναι τα ΜΜΕ της Ελλάδας;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος που παρουσιάζει στο BBC το επεισόδιο «Reporting Greece» – The Documentary για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, στο οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γ.γ. του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και ανιψιού του.

Ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας στο BBC, δηλώνει πλήρη άγνοια για όλα, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε, ο δημοσιογράφος σημειώνει πως «μας είπε ότι ο ρόλος του στην επίβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ήταν περιορισμένος σε στρατηγικές αποφάσεις» και ότι «δεν είχε καμία γνώση παρακολουθήσεων» δημοσιογράφων.

«Φυσικά δεν είχα γνώμη ή εμπλοκή στη χρήση Predator»

Επανέλαβε παράλληλα ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε απέκτησε το Predator ή οποιοδήποτε ομοειδές κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης».

«Και φυσικά, δεν είχα καμία γνώση ή εμπλοκή σε χρήση τέτοιου λογισμικού από οποιονδήποτε», υποστήριξε και προσέθεσε, προς επίρρωση του ισχυρισμού του, ότι δεν προέκυψε κάτι σχετικό από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο Γρηγόρης Δημητριάδης αρνείται οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με άλλους εμπλεκόμενους και χαρακτηρίζει τις αγωγές που έχει ασκήσει κατά δημοσιογράφων ως απάντηση σε προσπάθεια «καταστροφής χαρακτήρα».

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις Δημητριάδη στο BBC

Να σημειωθεί ότι η αγωγή SLAPP Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης έγινε θέμα στον διεθνή Τύπο.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian δημοσιεύθηκε εκτενές ρεπορτάζ τής ανταποκρίτριας Helena Smith για την υπόθεση και τις αντιδράσεις οργανώσεων που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, «δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης, που αποκάλυψαν ένα σκάνδαλο υποκλοπών που συγκλόνισε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, σε μια μέρα που πολλοί χαρακτήρισαν κρίσιμη για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα».



ΠΗΓΗ