Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν την Κυριακή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής επρόκειτο να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προετοιμαστεί ο σχηματισμός μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα κυβερνήσει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Anadolu. Ο Γουσέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Anadolu ότι οι αναφορές αυτές «δεν είναι αληθινές».

Όμως αντ’ αυτού δήλωσε πως «Οι αρχές σχηματισμού μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης συζητούνταν από πολλά κόμματα», πρόσθεσε. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου για συνομιλίες σχετικά με τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων. Ο Abu Yousef δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και η συμφιλίωση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με το σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

«Η προτεραιότητα τώρα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του λαού μας»

«Θα σταματήσει τον πόλεμο ο σχηματισμός κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας; Θα σταματήσει την κλοπή των παλαιστινιακών κεφαλαίων από το Ισραήλ; Θα λειτουργήσει η κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου;» ρώτησε. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του αραβόφωνου αδελφού ιστότοπου του The New Arab, Al-Araby Al-Jadeed, την Κυριακή.

Την ώρα που η Γάζα υπομένει καταστροφικά χτυπήματα, τα κόμματα της Παλαιστίνης θεωρούν πως είναι πρόοιμο να μιλούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η ιδέα για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν απορρίπτεται, αλλά είναι πρώιμο να συζητηθεί

Ο εκπρόσωπος της ομάδας Jihad Taha δήλωσε στην Al-Araby Al-Jadeed ότι η τρέχουσα προτεραιότητα είναι να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα. Οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ήταν «πρόωρες», είπε, προσθέτοντας «Η προτεραιότητα τώρα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του λαού μας».

Συνέχισε λέγοντας πως «οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται και ελπίζουμε να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των εχθροπραξιών, της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα και της επιστροφής των εκτοπισμένων». Επιβεβαίωσε ότι η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων είναι σε εξέλιξη, αλλά το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης δεν έχει τεθεί ακόμη.

Μια άλλη πηγή στη Χαμάς επεσήμανε ότι η ομάδα είχε ενημερώσει τα άλλα παλαιστινιακά κόμματα σχετικά με το ζήτημα της «επόμενης μέρας», ότι θα υποστήριζε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε ένα ενιαίο πλαίσιο και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης.



ΠΗΓΗ