Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 18:56

Ένας νέος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αλλά και μια επιστημονική ημερίδα διοργανώνεται για δεύτερη φορά με επίκεντρο τον λαϊκό πολιτισμό και την επίδραση του στο «σήμερα». Συγκεκριμένα, καθηγητές και καθηγήτριες του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα παρουσιάσουν στην ημερίδα, που θα γίνει στα γραφεία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Γραβιάς 4-6, στην Πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, σύγχρονες εθνογραφικές έρευνες. Ταυτόχρονα, θα τεθούν ερωτήματα που θα συμβάλουν σε έναν επικαιροποιημένο προβληματισμό για τις σημερινές κοινωνικό-πολιτισμικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στην ημερίδα θα παρουσιαστούν: 

  • ο λαϊκός αστικός πολιτισμός μέσα από τα τοπωνύμια και τα τοπόσημά του, 
  • οι εννοιολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της έννοιας της κοινότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, 
  •  τα μεθοδολογικά ζητήματα της θρησκευτικότητας, τα λαϊκά δρώμενα ως «ζώσα πολιτιστική κληρονομιά» και τόπος συνάντησης με την ετερότητα, 
  • ο μικρασιατικός πολιτισμός ύστερα από 100 χρόνια, μέσα από μια νέα ματιά 
  • η δυναμική και η πολιτική διάσταση του χορού, μουσικής σήμερα 
  • η αναπαράσταση και η επιτέλεση μορφών του λαϊκού πολιτισμού μας στο διαδίκτυο και στην εικονική πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας, «ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί εξ ορισμού αντικείμενο έρευνας και εκπαίδευσης των επιστημονικών πεδίων της λαογραφίας, της εθνολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, όπου μελετώνται ζητήματα και εκφάνσεις τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη κοινωνία, εστιάζοντας στις αλλαγές, στους μετασχηματισμούς, στις επιδράσεις και στις νέες μορφές εκδήλωσης και επιτέλεσης των λαϊκών πολιτιστικών φαινομένων».  

Οι θεματικές της εν λόγω Επιστημονικής Ημερίδας συνδέονται με το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου που έχει τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και Νεότερη Πολιτισμική Κληρονομιά», το οποίο θα αρχίσει να «τρέχει» από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24. Η ημερίδα θα μεταδοθεί live και από το κανάλι του ΕΑΠ στο YouTube [https://shorturl.at/uHK39] με δυνατότητα ερωτήσεων.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, 18:56

ΠΗΓΗ