«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της το υπουργείο Εξωτερικών.

Όσο για το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο.

Τονίζει ακόμη πως η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης».

Στη «γραμμή» της Γαλλίας και το Βέλγιο υποστηρίζει το ΔΠΔ, με την υπουργό Εξωτερικών Χάτζα Λαχμπίμπ να δημοσιεύει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες».

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα ανεξάρτητα από τους δράστες», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας στο X.

«Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης», ανέφερε το υπουργείο.

Με αστερίσκο 

Ωστόσο, σε μια έντονη επίδειξη των διχασμών της ηπείρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι είναι «πραγματικά μοναδικό, θα έλεγα απαράδεκτο, να εξισώνει μια κυβέρνηση νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό σε μια δημοκρατία με μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι η αιτία όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή».

Επίσης, παρά την στήριξή της Γαλλίας, ουπουργός Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως τα «ταυτόχρονα αιτήματα» για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς «δεν πρέπει» να εξισώνουν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με το Ισραήλ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Νετανιάχου ως «αποκρουστικές και εντελώς απαράδεκτες».

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επαίνεσε το ΔΠΔ ως «θεμελιώδες επίτευγμα της διεθνούς κοινότητας», ενώ καταδίκασε επίσης, όπως είπε, «την ανακριβή εντύπωση μιας ισοδυναμίας» μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το αίτημα για εντάλματα σύλληψης ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης διεθνής καταδίκης της επτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και έχει φέρει ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.



ΠΗΓΗ