Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 21:35

Για δύο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ, κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες από το Σουδάν, που μαστίζεται τις τελευταίες ώρες από ένα ακόμη εμφύλιο πόλεμο, ανάμεσα στο στρατό της χώρας και τους παραστρατιωτικούς. 

Όπως έγινε γνωστό, χτυπήθηκαν  από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία, μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου αναμένεται να αποφασιστεί αν θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. 

Τα παραπάνω γεγονότα γνωστοποίησε ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με την μαρτυρία του να είναι πραγματικά συγκλονιστική:

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι” ανέφερε αρχικά για να προσθέσει στη συνέχεια: 

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»

Από την πλευρά του ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, επισημαίνει στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες ,να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί.»

Τέλος, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν στην αφρικανική χώρα. «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή. Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 21:51

ΠΗΓΗ