Δύο μετανάστες πέθαναν από θερμοπληξία μέσα σε βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, ενώ άλλοι δέκα απεγκλωβίστηκαν ημιλιπόθυμοι και διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Τέξας.

Η αστυνομία έλαβε χθες Παρασκευή μια ανώνυμη τηλεφωνική κλήση για την ύπαρξη μεταναστών – που έχρηζαν άμεσης ιατρικής φροντίδας – στη συγκεκριμένη εμπορική αμαξοστοιχία.

Συνοριοφύλακες ακινητοποίησαν το τρένο στα περίχωρα της κοινότητας Κνίπα, στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας. Προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση ελικοπτέρων για τη διακομιδή των άτυχων μεταναστών σε νοσοκομείο, διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στον Αυτοκινητόδρομο 90.

 

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλοκής διακινητών που είχαν στοιβάξει τους παράτυπους μετανάστες σε βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με ερευνητές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η τραγωδία σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου τον περασμένο Ιούνιο 53 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο από θερμοπληξία μέσα σε ρυμούλκα φορτηγού. Δύο Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή εφόσον καταδικαστούν, ενώ κατηγορίες για την ίδια υπόθεση έχουν απαγγελθεί επίσης σε βάρος δύο Μεξικανών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στην κομητεία Ουβάλντε, Ντάνιελ Ροντρίγκες, εκτίμησε ότι οι παράτυποι μετανάστες ήταν αφυδατωμένοι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας. «Είναι λυπηρό να βλέπεις τόσους παράτυπους μετανάστες σε αυτήν την κατάσταση και δύο εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους. Είναι αποκαρδιωτικό», είπε ο Ροντρίγκες.

Το προξενείο του Μεξικού στο Ιγκλ Πας του Τέξας γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό και βρίσκεται σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους για να διαπιστώσει εάν μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνεται κάποιος Μεξικανός.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει τις εθνικότητες των θυμάτων.

Η κοινότητα Κνίπα απέχει περίπου 190 χιλιόμετρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.



ΠΗΓΗ