Τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Κόλιν Στιούαρτ (φωτογραφία αρχείου, επάνω), μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας τον διορισμό εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, της προσωπικής απεσταλμένης για την Κύπρο, δουλειά της οποίας θα είναι να προσπαθήσει να «προχωρήσει προς τα εμπρός».

Για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη είπε ότι υπάρχουν παραβιάσεις «και από τις δύο πλευρές», επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, όμως ανέφερε πως κάθε περιστατικό εξετάζεται χωριστά, αναλόγως των χαρακτηριστικών του. Δεν πρέπει να εξισώνονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία της νεκρής ζώνης, δήλωσε.

«Υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που αποτελούν πρόκληση» στη νεκρή ζώνη

Ο κ. Στιούαρτ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της ενημέρωσης του ΣΑ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ενόψει της υιοθέτησης στις 30 Ιανουαρίου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Οπως δήλωσε, είχε μια καλή συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα μέλη του οποίου υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις εκφράζοντας παράλληλα «πολύ ισχυρή υποστήριξη για το έργο» των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις που χαιρετίζουν τον διορισμό της νέας απεσταλμένης, λέγοντας ότι υπάρχει καλή υποστήριξη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη νεκρή ζώνη, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που αποτελούν πρόκληση» κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρει στις εκθέσεις του και ο ΓΓ του ΟΗΕ, και είναι η βάση των συζητήσεων στο ΣΑ.

«Δεν έχουμε παραιτηθεί»

Ερωτηθείς για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει την εργασία της απεσταλμένης του ΓΓ, καθώς «αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα επικεντρωθεί».

Μπορώ, συνέχισε, να σας πω ότι ο ΟΗΕ πιστεύει πως είναι δυνατό να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

«Δεν έχουμε παραιτηθεί εδώ και 60 χρόνια» δήλωσε, σημειώνοντας πως τον Μάρτιο έχουμε μια πολύ λυπηρή επέτειο που αποτελεί υπόμνηση ότι «αυτό το πρόβλημα έχει διαρκέσει πάρα πολύ».

Σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες, γι’ αυτό ο Γενικός Γραμματέας όρισε μια απεσταλμένη, είπε, δουλειά της οποίας θα είναι να προσπαθήσει να «προχωρήσει προς τα εμπρός».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε στην αποστολή καλών υπηρεσιών και στην ειρηνευτική αποστολή, των οποίων ηγείται, λέγοντας ότι με την ειδική απεσταλμένη θα υπάρξει μια «μεγάλη, συγκροτημένη προσπάθεια» σε ό,τι αφορά τις καλές υπηρεσίες.

Ωστόσο, συνέχισε, σκοπός της ειρηνευτικής αποστολής είναι ν’ αποφευχθούν προβλήματα στη νεκρή ζώνη που θα μπορούσαν να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία και ιδανικά να δημιουργήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν αυτή τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «διπλή προσπάθεια».

«Να χτίσουμε γέφυρες»

«Στις Καλές Υπηρεσίες έχει γίνει πολλή δουλειά για να προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πλευρών, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη ώστε η απεσταλμένη κατά τη διαδικασία εμπλοκής της να βρει ορισμένες ευκαιρίες για να προχωρήσουν τα πράγματα προς τα μπροστά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Αναντολού για «παραβιάσεις της ε/κ πλευράς στην Πύλα και αλλού» και με ποιο τρόπο τα ΗΕ σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ιδιαίτερα να διατηρήσουμε το στρατιωτικό στάτους κβο για να διασφαλίσουμε ότι οι εντάσεις δεν θα αυξηθούν και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα».

«Είχαμε παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και από τις δύο πλευρές και μάλιστα υπήρξε μια κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, που περιγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι επωφελής για κανέναν (no win situation)» είπε, σημειώνοντας ότι «ανεβάζει την ένταση και προκαλεί προβλήματα για όλους».

«Ενα από τα λάθη»

Τόνισε ακόμη ότι η ειρηνευτική δύναμη βλέπει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά «και ένα από τα λάθη που γίνονται είναι να εξισώνονται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά σημεία της νεκρής ζώνης».

Υπάρχουν διαφορετικά θέματα, διαφορετικά ιστορικά στοιχεία και διαφορετικές ευαισθησίες, συνέχισε ο κ. Στιούαρτ, επισημαίνοντας ότι ο λόγος που τα ΗΕ επενέβησαν τον Αύγουστο στην Πύλα είχε να κάνει «με συγκεκριμένες ευαισθησίες αυτής της περιοχής».

Κάθε άλλο συμβάν ζυγίζεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του και διαμαρτυρόμαστε με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την κατάσταση, είπε ο κ. Στιούαρτ. Ομως, σημείωσε, «σκοπός μας είναι να πείσουμε τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπονομεύουν την εξουσία του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη ή να υποβαθμίζουν την ακεραιότητα της ίδιας της νεκρής ζώνης».

Πηγή: philenews.com



ΠΗΓΗ