Αναφορές για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκρήξεις που ακολούθησαν σε πλοίο 50 μίλια δυτικά του της Υεμένης, δέχτηκε η ναυτιλιακή εταιρεία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), προειδοποιώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για νέα επίθεση των υποστηριζόμενων από το Iράν σιϊτών Χούθι.

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ανακοινώθηκε στη συνέχεια ενώ οι δυνάμεις του υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμού του Prosperity Guardian, είναι σε επικοινωνία με το πλοίο.

Η ένταση στην περιοχή ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο

Καζάνι που βράζει

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο. Την προηγούμενη εβδομάδα επλήγη εμπορικό πλοίο, αυτή τη φορά όχι στα στενά της Ερυθράς Θάλασσας αλλά στα διακόσια ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας. H επίθεση έγινε με drone, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης της πολυεθνικής δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 24/12  οι ΗΠΑ, οι επιτέθηκαν σε αεροπλάνο περιπολίας που ανήκε στο ναυτικό της Υεμένης στην Ερυθρά θάλασσα, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι. Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ερυθρά θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων εχθροπραξιών στη βασική ναυτιλιακή λωρίδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Μάλιστα ο ηγέτης των Χούθι, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι, προειδοποίησε  ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν στον πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορικά πλοία  να έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες.



ΠΗΓΗ