Η εμμηνόπαυση είναι η διακοπή του κύκλου της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες. Όταν συμβαίνει αυτό τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν κάτι που μπορεί να προκαλέσεις εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, πόνο κατά την διείσδυση και μεταβολές στην διάθεση.

Δυστυχώς δεν είναι όλες οι εμπειρίες της ζωής ευχάριστες και η Κλίμακα Εσωτερικής Συγκρότησης (Sense of Coherence-SOC) είναι το μέτρο που δείχνει το πόσο καλά μπορούν τα άτομα να αντιμετωπίζουν τις στρεσογόνες καταστάσεις και να προλαμβάνουν τη μετατροπή της έντασης σε στρες. Γι’ αυτό τον λόγο, μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών αποφάσισε να εξερευνήσει το πως η ηλικία, η βαρύτητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και SOC επηρεάζουν την σεξουαλική λειτουργία των γυναικών που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.

Οι 281 συμμετέχουσες της μελέτης αυτής συγκεντρώθηκαν από το Τμήμα Εμμηνόπαυσης του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και ήταν σεξουαλικά ενεργές, με ηλικίες που κυμαίνονταν από 43 έως 75 έτη (μέση ηλικία 61,3 έτη).

Για τον καταρτισμό της μελέτης, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια Female Sexual Function Index (FSFI), Greene Climacteric Scale, Beck Depression Scale και Sense of Coherence Scale (SOC-29). Το FSFI αξιολογεί την γυναικεία σεξουαλική λειτουργία, το Greene Climacteric Scale υπολογίζει την βαρύτητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, το Beck Depression Scale αξιολογεί τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα και το SOC-29 αξιολογεί την ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει στρεσογόνα και τραυματικά συμβάντα.

Συμφωνά με τις επιδόσεις στο FSFI, 224 συμμετέχουσες (79.7%) παρουσίαζαν σεξουαλική δυσλειτουργία. Επιπλέον, 42.3% των γυναικών βίωνε εξάψεις και το 89% νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα ευρήματα του Beck Depression Scale αποκάλυψαν ότι το 61.2% δεν έπασχε από κατάθλιψη, το 22.1% έπασχε από ήπια κατάθλιψη και το υπόλοιπο έπασχε από μέτρια έως βαριά κατάθλιψη. Οι επιδόσεις στο SOC-29 κυμάνθηκαν από 64 – 201, με τις υψηλότερες επιδόσεις να σημαίνουν μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης των στρεσογόνων παραγόντων.

Τελικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία, η βαρύτητα των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων (εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κ.α.) και η Κλίμακα Εσωτερικής Συγκρότησης συσχετίζονται με την σεξουαλική δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο δείγμα γυναικών.

Η μελέτη αυτή φωτίζει την σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία του ατόμου, ιδιαίτερα σε μεταβατικές περιόδους της ζωής όπως η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που έχουν περάσει στην κλιμακτήριο και αντιμετωπίζουν ενοχλητικά συμπτώματα, επιδείνωση της σεξουαλικής λειτουργίας ή προβλήματα ψυχικής υγείας, ενθαρρύνονται να επικοινωνήσουν με τους κατάλληλους ειδικούς ώστε να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Περισσότερα: https://academic.oup.com/jsm/article-abstract/20/3/313/6991245?redirectedFrom=fulltext

https://andrologia.gr/

ΠΗΓΗ