Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 06:49

Τουλάχιστον 26 πτώματα βρέθηκαν σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στο Μεξικό, στον δήμο Τεκομάν, στην πολιτεία Κολίμα (δυτικά), ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι τοπικές αρχές.

«Έχουν εντοπιστεί δέκα μυστικοί τάφοι μέχρι στιγμής και τα λείψανα και τα οστά 26 ανθρώπων», εξήγησε ο Έκτορ Χαβιέρ Πένια, υπεύθυνος του ειδικού γραφείου της πολιτειακής εισαγγελίας για τις εξαφανίσεις ανθρώπων στην Κολίμα.

Τα λείψανα βρέθηκαν με τη βοήθεια UAVs και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στο Σέρο ντε Ορτέγα, στον δήμο της Τεκομάν, όπου είχαν ήδη εντοπιστεί αρκετοί μυστικοί ομαδικοί τάφοι από το 2018.

Η έρευνα συνεχίζεται και οι Αρχές δεν αποκλείουν να βρεθούν και άλλα λείψανα.

Η πολιτεία Κολίμα, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, είναι τομέας-κλειδί των οδών διακίνησης ναρκωτικών: τα λιμάνια της χρησιμοποιούνται από διακινητές ουσιών όπως ιδίως η φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές πενήντα φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη.

Το 2022, οι Αρχές του Μεξικού εντόπισαν 301 πτώματα σε 41 μυστικούς ομαδικούς τάφους, έναντι 544 το 2020. Εκείνη την χρονιά είχε καταγραφεί τραγικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, στο Μεξικό έχουν καταγραφεί πάνω από 340.000 φόνοι και έχουν καταγραφεί 100.000 εξαφανίσεις, υποθέσεις που αποδίδονται κατά την πλειονότητά τους σε συμμορίες κακοποιών, αφότου οι Αρχές εξαπέλυσαν τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» τον Δεκέμβριο του 2006, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 06:49

ΠΗΓΗ