Άψυχο σώμα βρέθηκε παγιδευμένο στον πλωτό αντιμεταναστευτικό φράκτη που εγκαταστάθηκε από τις αρχές της πολιτείας Τέξας στον Ρίο Μπράβο, ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο με το Μεξικό, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η μεξικανική κυβέρνηση.

«Οι αρχές του [σ.σ. πολιτειακού] υπουργείου Ασφαλείας του Τέξας ενημέρωσαν το προξενείο του Μεξικού στο Ιγκλ Πας ότι (…) βρήκαν πτώμα παγιδευμένο στους πλωτήρες, στο νότιο τμήμα» του επιπλέοντος φράκτη στον Ρίο Μπράβο, εξήγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν ανακοινώθηκαν ούτε η εθνικότητα, ούτε η αιτία θανάτου, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο.

Ο πλωτός φράκτης αυτός έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο στο Μεξικό, όσο και στην Ουάσιγκτον. Εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο, κατά διαταγή του κυβερνήτη του Τέξας, του Ρεπουμπλικάνου Γκρεγκ Άμποτ, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση παράτυπων μεταναστών.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πολλοί άνθρωποι μπλέχτηκαν σε αυτόν και χρειάστηκε να διασωθούν.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έκανε λόγο για «πρόκληση» αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μέτρο, κρίνοντας πως παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της πολιτειακής κυβέρνησης του Τέξας, με σκοπό να την αναγκάσει να απομακρύνει τον πλωτό φράκτη και να εμποδίσει την καθέλκυση νέων.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ επανέλαβε πως ανησυχεί για τον αντίκτυπο τέτοιων μέτρων «στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των μεταναστών». Πρόσθεσε πως θα παραμείνει σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές για να εξεταστεί πιο διεξοδικά το ζήτημα και ότι ζητεί «να διενεργηθούν οι απαραίτητες έρευνες».

Φωτογραφία: Reuters



ΠΗΓΗ