Προς ψήφιση τίθεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» το οποίο έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις ήδη από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το News4health, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και όπως ανέφερε το Υπ. Υγείας, η Πολιτεία επιχειρεί να ενισχύσει και αναβαθμίσει την υφιστάμενη σήμερα, ως απλή μονάδα, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στην οποία προσέρχεται για θεραπεία ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων, της τάξεως του 80% σε ένα συνολικό αριθμό 300-350 ετησίως.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και το οποίο θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου η Ογκολογική Μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ο έλεγχος θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς.

Στόχος της Πολιτείας:

i) Έγκαιρη διάγνωση, η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης, με τη εφαρμογή των σύγχρονων θεραπειών,

ii) ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά / έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης και

iii) η συστηματική ένταξη στο πλαίσια της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Στο συνιστώμενο Κέντρο μεταφέρονται:

– το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

– το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και επιπλέον.

Ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,

– θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους,

– θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα από πλευράς δραστηριότητας και στο Εξωτερικό.

Σφοδρές αντιδράσεις – Με Παναττική απεργία «απαντούν» οι υγειονομικοί

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στάση εργασίας προαναγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της την Τετάρτη 15/03, ημέρα που αναμένεται να ψηφιστεί το επίμαχο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εισήχθη στο Βουλή το Νομοσχέδιο με το οποίο για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Αυτό συμβαίνει στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων που παρέχει ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, η μοναδική στη χώρα μας, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, αποσπάται και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις.

»Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων.

»Δεν θα το επιτρέψουμε. Προκηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 11.00 – 15.00 και συγκέντρωση στις 11.30 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου. Εγκαίρως θα προσδιορίσουμε την ημερομηνία».

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας 

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε για τη μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ογκολογικό κέντρο, ξεκαθαρίζοντας αφενός μεν ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Παράλληλα το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες.

Αναλυτικότερα ο Υπουργός εξήγησε:

«Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι.

Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν οι ίδιες.

Αυτό σημαίνει ότι ιατροί οι οποίοι εργάζονται και οι νοσηλευτές παραμένουν με τη σχέση του Δημοσίου Δικαίου.

Αυτό όμως το οποίο κάνουμε και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα με τους πόρους τους οποίους θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε και από την επιπλέον χρηματοδότηση που υπάρχει.

Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει, να βάζει περισσότερες κλινικές δομικές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες.

Θα το καταλάβουν, όσοι μας βλέπουν, στο πρότυπο του Παπαγεωργίου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα νοσοκομείο που είναι μέσα στο ΕΣΥ και δεν έχει απολύτως καμία επιβάρυνση, να μπορεί να έχει πολύ περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας».

Ο Υπουργός χαρακτήρισε «αισχρό ψεύδος» την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς. «Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος.

Αυτή τη στιγμή αυτονομούμε την ογκολογική μονάδα και την κάνουμε ογκολογικό κέντρο. Με τις δωρεές τις οποίες έχει ή με τις συνεργασίες στο εξωτερικό δε στηρίζεται μόνο στα χρήματα τα οποία λαμβάνει από εμάς.

Αλλά μπορεί αύριο το πρωί αν κρίνει ότι πρέπει να έχει ένα επιπλέον μηχάνημα να μπορεί να το πάρει, αν θέλει να έχει σχέση με έναν γιατρό ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό και θέλει να έχει μία συνεργασία να μπορεί να την έχει. Μπορεί να τον φέρει στην Ελλάδα, εάν θέλει να κάνει συνεργασίες απευθείας το ίδιο ως ογκολογική μονάδα με ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού για να αλλάζουν τεχνογνωσία».

Σε αλλο σημείο της συνέντευξης του ο Υπουργός μίλησε αναλυτικότερα για τις εργασιακές σχέσεις στο Κέντρο:

«Όσον αφορά το προσωπικό δεν αλλάζει τίποτα. Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα νοσοκομεία που είναι, αλλά ανοίγουν παραπάνω θέσεις και για προσωπικό που μπορεί να έρχεται και να μην είναι στο δημόσιο σύστημα.

Η βασική τομή που κάνουμε, δεν είναι ότι ζητάμε χρήματα για θεραπείες όπως ψευδώς λέγεται, αλλά αντιθέτως, έχεις τους δημόσιους σου λειτουργούς γιατρούς, που είναι γιατροί του ΕΣΥ και δίνεις σε αυτό το Κέντρο τη δυνατότητα να προσελκύει και άλλους επιστήμονες που μπορεί να μην είναι στο δημόσιο σύστημα και να μπορούν να εντάσσονται και να εργάζονται.

Σήμερα για να φύγει ένα παιδάκι λόγου χάρη να πάει ενδεχομένως στο εξωτερικό ή να έρθει ένας γιατρός εδώ πέρα ακολουθείται μια διαδικασία μέσω ΕΟΠΥΥ ανώτατο υγειονομικού Συμβούλιο.

Πλέον αν έχει μια αυτοτέλεια αυτό το όργανο μπορεί απευθείας να φέρνει το γιατρό ο οποίος δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ, να μπορεί να έχει σύμβαση με το ίδιο το κέντρο, να κάνει πράξεις στο ίδιο το κέντρο, να αμείβεται και αυτό τελικά να είναι προς όφελος των ίδιων των παιδιών»

Παράλληλα ο Υπουργός τόνισε ότι και ανασφάλιστος να είναι κάποιος μπορεί να πάει σε αυτό το κέντρο. «Όμως για να μην έχει έναν σκληρό πυρήνα ως προς τη λειτουργία του με τις δυσκολίες που μπορεί να έχει μια δημόσια δομή, αποκτά έναν χαρακτήρα που του δίνει ευελιξία προς όφελος των παιδιών.

Αυτό το έχουμε δει στο Ωνάσειο λόγου χάρη, το έχουμε δει στο Παπαγεωργίου, το φέρνουμε τώρα στον παιδικό καρκίνο. Και ρητώς λέμε ακριβώς για να άρουμε και κάποιες εύλογες εγώ θα πω, γιατί όταν ακούει κάποιος μια παραπληροφόρηση ότι μπορεί παιδιά να πληρώνουν, αν είναι δυνατόν, ερχόμαστε και το βάζουμε πανηγυρικά σε όλες τις διατάξεις.

Πλέον οι υπηρεσίες που θα λαμβάνουν τα παιδιά θα είναι μεγαλύτερες, περισσότερες.

Αυτή τη στιγμή για να το πούμε σε νούμερα, ο παιδικός καρκίνος στη χώρα μας που παρουσιάζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο, είναι ένας αριθμός, μεγάλος αριθμός, είναι ιάσιμο στο κομμάτι του 80%. Δηλαδή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι στο 80%.

Για να πετύχεις να πας το 80% στα 100% γιατί μιλάμε για παιδιά, θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και να έρθουν εδώ πέρα περισσότερες θεραπείες.

Κρατάμε απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά για να έχει μια ευελιξία το ίδιο, απευθείας να έρχεται σε επαφή με τα καλύτερα κέντρα που μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως, να φέρνει τεχνογνωσία, να φέρνει γιατρούς εδώ πέρα, του δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί πολύ περισσότερους πόρους.

Άρα γυρνάνε όλα αυτά πίσω στα παιδιά».

ΠΗΓΗ