Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, 23:54

Εντάλματα σύλληψης για τρία άτομα με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αναζητούνται καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, είναι οι δράστες της κλοπής των θυρίδων που έγιναν από υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Σμύρνη.

Ήταν Ιούλιος του 2022 όταν δυο άντρες, που φορούσαν χειρουργική μάσκα, μπήκαν στο υποκατάστημα της Alpha Bank που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της περιοχής και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο όπου είναι οι θυρίδες. Εκεί χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς διέρρηξαν την πόρτα και στη συνέχεια παραβίασαν πέντε θυρίδες αρπάζοντας κοσμήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους τρεις λατινοαμερικάνους διαρρήκτες αλλά διαπίστωσαν ότι, πολύ γρήγορα, έφυγαν από τη χώρα μας. Δράστες είναι τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κακοποιούς οι οποίοι δεν ήταν η πρώτη φορά που «χτυπούσαν» καθώς έχουν κατηγορηθεί για παρόμοια δράση σε Σουηδία, Ισπανία, Φιλανδία και ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, διαπιστώθηκε πως οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στη χώρα αρκετές μέρες νωρίτερα με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους.

Αφού επέλεξαν το κατάστημα-στόχο, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευση του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα προσποιούμενοι τους πελάτες. 

Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν πέντε θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους.

Εξήλθαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα.

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

 

ΠΗΓΗ