Η AP Moller-Maersk A/S, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις πλεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χάρη στη ναυτική δύναμης «Prosperity Guardian», (Διαφύλαξη της Ευημερίας) που συγκρότησαν οι ΗΠΑ. για την προστασία των πλοίων από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

«Εργαζόμαστε επί του παρόντος σε σχέδια για τα πρώτα πλοία που θα πραγματοποιήσουν τη διέλευση και αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα επιχειρησιακά», ανέφερε η εταιρεία την Κυριακή σε σχετική ανακοίνωση. «Η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων μας είναι υψίστης σημασίας και η νούμερο ένα προτεραιότητά μας για τον χειρισμό της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας/Κόλπου του Άντεν», προσθέτει.

Η Maersk είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει προσαυξήσεις για να καλύψει το επιπλέον κόστος που συνδέεται με το μεγαλύτερο ταξίδι ύστερα από την αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη είπε ότι φοβόταν ότι το χάος στην Ερυθρά Θάλασσα – που προκαλείται από επιθέσεις με drone από τους Χούθι, θα συνεχιστεί για μήνες.

Η Maersk είχε ανακοινώσει ότι ανακατευθύνει τα πλοία γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι θα επιβάλει προσαυξήσεις εμπορευματοκιβωτίων για τις αποστολές από την Ασία για να καλύψει το επιπλέον κόστος που συνδέεται με το μεγαλύτερο ταξίδι.

Από τα πιο ευπρόσδεκτα νέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι ξεκινούν πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους μαχητές της Υεμένης, οι οποίοι εκτοξεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων από τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Στη δήλωσή της την Κυριακή, η Maersk είπε ότι η δημιουργία της Επιχείρησης Prosperity Guardian, είναι «τα πιο ευπρόσδεκτα νέα για ολόκληρο τον κλάδο».

«Από την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, λάβαμε επιβεβαίωση ότι η Prosperity Guardian (ΟPG) έχει πλέον συσταθεί και αναπτυχθεί ώστε να επιτραπεί στο θαλάσσιο εμπόριο να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα / Κόλπο του Άντεν και να επιστρέψει και πάλι στη χρήση της διώρυγας του Σουέζ ως πύλης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», ανέφερε η Masersk στη δήλωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Με την πρωτοβουλία OPG σε λειτουργία, ετοιμαζόμαστε να επιτρέψουμε στα πλοία να συνεχίσουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα τόσο προς ανατολάς όσο και προς δυσμάς»

Η Maersk δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, είπε ότι «δεν θα διστάσει» να επανεκτιμήσει την κατάσταση ασφάλειας για τα πλοία και τους υπαλλήλους της.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι επιθέσεις των Χούθι είχαν προκαλέσει ευρεία αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας από δεκάδες εμπορικά πλοία.



ΠΗΓΗ