Η Τουρκία επανεξελέγη μέλος του συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή, στο πλαίσιο της 33ης Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού στο Λονδίνο (φωτογραφία, επάνω, από την έδρα του Οργανισμού στη βρετανική πρωτεύουσα).

Ο ΙΜΟ είναι εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ

«Η Τουρκία, η οποία εκλέγεται μέλος σε όλες τις εκλογές του συμβουλίου που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια από το 1999, όταν ήταν υποψήφια για πρώτη φορά, θα συνεχίσει να συμβάλλει με συγκεκριμένο τρόπο στο έργο του ΙΜΟ χάρη στις δυνατότητες και την εμπειρία της στον τομέα της ναυτιλίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ΙΜΟ, που ιδρύθηκε το 1948 και άρχισε να λειτουργεί το 1959 ως εξειδικευμένος οργανισμός (specialized agency) του ΟΗΕ, είναι το κύριο διεθνές κανονιστικό όργανο, με έδρα το Λονδίνο, και κεντρική αποστολή την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας, την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης, τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας με το εμβληματικό σύνθημα «ασφαλής, προστατευόμενη και αποτελεσματική ναυτιλία σε καθαρούς ωκεανούς».

Στο πλαίσιο αυτό, θέτει τους δεσμευτικούς κανόνες δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό καθεστώς για τη ναυτιλία αποδεκτό και εφαρμόσιμο σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβανομένων και προδιαγραφών ναυπήγησης πλοίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ευρύτεροι στόχοι του (προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.λπ.).

Η εκλογή της Ελλάδας

Λόγω του μεγέθους της ελληνικής ναυτιλίας η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο κράτος-μέλος του ΙΜΟ. Κατέλαβε, μάλιστα, την πρώτη θέση στην κατηγορία «Α» του συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Με 146 ψήφους έναντι 162 εγκύρων, η Ελλάδα εκλέχθηκε πρώτη ανάμεσα σε πολλές άλλες αναφορικά με την ποιότητα και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της 33ης συνέλευσης του Οργανισμού.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ