Το μέλλον του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ως ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

«Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί»

Μάλιστα όπως σημείωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη, μετά από συναντήσεις στο Ισραήλ μεταξύ του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν και αξιωματούχων του Τελ Αβίβ, οι ημέρες του Γιαχία Σινουάρ «είναι μετρημένες».

«Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι οι μέρες του είναι μετρημένες. Νομίζω επίσης ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN, σημειώνοντας ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και πως ο Σινουάρ έχει «αίμα Αμερικανών στα χέρια του».

«Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά η δικαιοσύνη θα αποδοθεί για τον Σινουάρ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ενώ βρισκόταν στο Ισραήλ, ο Σάλιβαν είχε εκτεταμένες συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, οι οποίες διήρκεσαν δύο ώρες.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει δημοσίως τον Σινουάρ ως τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, αν και οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανότατα ένας από πολλούς, καθιστώντας τον έναν από τους βασικούς στόχους του πολέμου του στη Γάζα.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά από κάποιον αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για το μέλλον κάποιου ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επικηρύξει ηγέτες της Χαμάς – Νο1 στόχος ο Σινουάρ

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει επικηρύξει ηγέτες της Χαμάς, προσφέροντας χρήματα σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται.

Σε φυλλάδια, που κυκλοφορούν στη Λωρίδα της Γάζας, απεικονίζονται διοικητές της οργάνωσης, ενώ δίπλα από τη φωτογραφία τους αναγράφεται το ποσό που προσφέρεται σε όποιον δώσει τις σχετικές πληροφορίες με τον Γιαχία Σινουάρ να είναι ο υπ’ αριθμός ένα στη λίστα.

Ειδικότερα, 400.000 δολάρια δίνονται για πληροφορίες σχετικά με τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Σινουάρ, 300.000 δολάρια για τον αδελφό του, Μοχάμεντ Σινουάρ, 200.000 δολάρια για τον Ραφάα Σαλαμέχ και 100.000 δολάρια για τον Μοχάμεντ Ντέιφ.

Το φυλλάδιο περιέχει έναν αριθμό τηλεφώνου και μια επαφή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με τις IDF να υπόσχονται εμπιστευτικότητα.

Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ

Ο 61χρονος, Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ιδρυτικό μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης και αναδείχθηκε ίσως στην πιο ισχυρή προσωπικότητά της.

Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο Σινουάρ και ενεπλάκη με τον ισλαμιστικό ακτιβισμό όταν σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η θρησκευτική αναγέννηση σε όλη τη Μέση Ανατολή αποκτούσε δυναμική.

Το 1987, εντάχθηκε στη νεοσύστατη οργάνωση Χαμάς και έγινε επικεφαλής της εκκολαπτόμενης υπηρεσίας πληροφοριών της. Τα καθήκοντά του περιλάμβαναν την αποκάλυψη κατασκόπων ή άλλων «συνεργατών» του Ισραήλ, καθώς και ανθρώπων στη Γάζα που παραβίαζαν τους αυστηρούς κώδικες «ηθικής» της Χαμάς.

Συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για απόπειρα δολοφονίας και δολιοφθορά, ενώ στη συνέχεια πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Στη φυλακή, ο Σινουάρ αρνήθηκε να μιλήσει σε οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμωρούσε προσωπικά όσους το έκαναν.

Ο Σινουάρ χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει εβραϊκά και να μελετήσει τον εχθρό του, αποκτώντας γνώσεις που μπορεί να του φανούν χρήσιμες τώρα.

Όταν απελευθερώθηκε μαζί με περισσότερους από 1.000 κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που είχε αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Σινουάρ επέστρεψε αμέσως στην πρώτη γραμμή της μάχης, δηλώνοντας ότι είχε διαπιστώσει από την εμπειρία του ότι η αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών ήταν ο «μόνος τρόπος» για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Έξι χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ, ανέλαβε τη συνολική διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, εδραιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής διοικητικής πτέρυγας της οργάνωσης και περιθωριοποιώντας την πολιτική ηγεσία στο εξωτερικό.



ΠΗΓΗ