Η νέα χρονιά δεν αναμένεται να είναι καλή για τους Χούθι, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανταρτών της Υεμένης, που σκορπούν τον τρόμο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ετοιμάζονται να ισοπεδώσουν τους Χούθι

Μετά από το σημερινό (31/12) βαρύ χτύπημα που δέχτηκαν οι Χούθι από τους Αμερικανούς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να συνεργαστούν για να ισοπεδώσουν τους αντάρτες με σφοδρά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα.

Τσουνάμι αεροπορικών επιδρομών

Σύμφωνα με τους Times, ο στρατός της Βρετανίας ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα τσουνάμι αεροπορικών επιδρομών εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι, δημιουργώντας χάος στην Ερυθρά Θάλασσα κι ενισχύοντας την προοπτική μιας σημαντικής αύξησης των εντάσεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κι άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα, που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί, προκειμένου όλοι μαζί να εξαπολύσουν μια καταιγίδα πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη, όπου εδρεύουν οι μαχητές.

Ρεσάλτο Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Λονδίνο λέει ότι τα συντονισμένα πλήγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν για πρώτη φορά πολεμικά αεροσκάφη της RAF ή το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 που κατέστρεψε επιτυχώς με πύραυλο Sea Viper ένα επιθετικό drone, στην Ερυθρά Θάλασσα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, που κατασχέθηκε από μαχητές Χούτι, έχει γίνει πλέον τουριστικό αξιοθέατο σε λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης

Θέμα ωρών οι επίσημες ανακοινώσεις

Όπως τονίζεται, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί μια «άνευ προηγουμένου» κοινή δήλωση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω της οποία θα προειδοποιούν τους Χούθι ότι, ή θα σταματήσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία ή θα αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Δύσης.

Οι Χούτι, μια φατρία ανταρτών που ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης και είναι σύμμαχος της Χαμάς, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά το Λονδίνο, οκτώ από τα 20 πλοία που δέχθηκαν επίθεση τις 30 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είτε έπλεαν υπό τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου είτε είχαν Βρετανούς πολίτες στο πλήρωμά τους είτε μετέφεραν εμπορεύματα για το Ηνωμένο Βασίλειο.



ΠΗΓΗ