Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε χθες Τετάρτη (24/1) προσφυγή με αίτημα να εμποδίσει τις αρχές στην Αλαμπάμα να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες με χορήγηση αερίου αζώτου. 

Τελικά θα γίνει πράξη η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μέσω εισπνοής αζώτου

Η προσφυγή αφορούσε τον καταδικασμένο για δολοφονία Κένεθ Σμιθ, του οποίου η προγραμματισμένη για το 2022 εκτέλεση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή απέτυχε η προσπάθεια για τη χορήγηση ενδοφλέβιου διαλύματος προτού εκπνεύσει η προθεσμία του εντάλματος.

Απερρίφθη το επιχείρημα των δικηγόρων

Το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα των δικηγόρων ότι μια δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης της θανατικής ποινής, αφότου ο Σμιθ επέζησε της προηγούμενης -επώδυνης για τον ίδιο- προσπάθειας, θα συνιστούσε παραβίαση της 8ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ως εκ τούτου, η εκτέλεση του θανατοποινίτη Κένεθ Σμιθ θα γίνει σήμερα Πέμπτη με χορήγηση αερίου αζώτου.

Κτηνωδία

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο ευθανασίας, την οποία οι κτηνίατροι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη για ζώα!

Θα αποτελέσει την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο αζώτου στην παγκόσμια ιστορία. Το άζωτο πιθανότατα θα προκαλέσει βασανιστική ασφυξία, κάτι που καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τη χρήση μιας τέτοιας απάνθρωπης μεθόδου τονίζοντας ότι πιθανότατα θα παραβίαζε μια διεθνή συνθήκη κατά των βασανιστηρίων.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ