Θέλοντας να προσεγγίσει ως φαίνεται τους νέους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών του 2024, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκτησε τελικά χθες Κυριακή λογαριασμό στο TikTok, κάνοντας την πρώτη ανάρτηση με ένα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων.

Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον επικρίνει τα τελευταία χρόνια έντονα αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόσο επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ όσο και τώρα που στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Δημοκρατικός Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν εξέταζε τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο να μπει στο ΤikTok ώστε να προσπαθήσει να προσεγγίσει περισσότερους νέους ψηφοφόρους

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς ότι αποτελεί όργανο προπαγάνδας της κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στο βίντεο που ανήρτησε χθες στον λογαριασμό της προεκλογικής του εκστρατείας @bidenhq, ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, από την πολιτική ως το πρωτάθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου NFL.

@bidenhqlol hey guys♬ Fox nfl theme – Notrandompostsguy

Θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες του 2023, ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ φαινόταν ότι πρέπει να ενισχύσει την απήχησή του στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, μια ομάδα που συνήθως ευνοεί τους Δημοκρατικούς.

Οι νέοι ψηφοφόροι έδειχναν να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για επανεκλογή απ’ ό,τι ήταν όταν έθεσε υποψηφιότητα το 2020.

Ο Μπάιντεν δεν ήταν στο TikTok το 2020, αλλά σήμερα περισσότεροι Αμερικανοί βασίζονται σε αυτό για πολιτικό περιεχόμενο. Το 32% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών δήλωσε ότι λαμβάνει τακτικά ενημέρωση από το TikTok – μια αύξηση 255% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew.

«Μπλοκαρισμένοι» πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι

Την ώρα που η εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου «υπέκυψε» στα πλεονεκτήματα του TikTok ως εργαλείο προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνησή του προσπαθεί να το ρυθμίσει και το έχει απαγορεύσει στις κυβερνητικές συσκευές.

Πολλές πολιτείες αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγορεύουν στους κυβερνητικούς υπαλλήλους να κατεβάζουν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Στη Μοντάνα, δικαστής πρόσφατα εμπόδισε πρωτοβουλία της κυβέρνησης της πολιτείας να απαγορεύσει εντελώς το TikTok.

Αν και η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ερευνά το TikTok, δεν φαίνεται να εξετάζεται η άμεση λήψη μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να απαγορευθεί ή να περιοριστεί η χρήση αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Φαίνεται τώρα ότι η ιδέα της απαγόρευσης προωθήθηκε περισσότερο για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους παρά ως μια σοβαρή προσπάθεια να υιοθετηθεί νομοθεσία», είχε δηλώσει πρόσφατα στον Guardian ο Ντέβιντ Γκριν, δικηγόρος που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα.



ΠΗΓΗ