Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έπρεπε να αναλάβει δράση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, αλλά η απόφαση αυτή ήταν «δυσάρεστη» και όχι μια στιγμή για επιδοκιμασίες, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.

Την περασμένη Παρασκευή, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν με την κατηγορία για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου απαράδεκτη και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νομική ισχύ στη Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

«Αυτή είναι μια στιγμή… όχι για θριαμβολογίες, ούτε για επιδοκιμασίες», είπε ο Χαν σε υπουργούς Δικαιοσύνης χωρών που συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ενίσχυση της υποστήριξης στο ΔΠΔ.

«Είναι πραγματικά μια πολύ δυσάρεστη περίσταση και μια ιδιαίτερη ζοφερή περίσταση, ότι για πρώτη φορά, δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οποιουδήποτε δικαστηρίου, έκριναν απαραίτητο να εκδώσουν εντάλματα κατά ενός ηγέτη και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ενός κράτους μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ)», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία δεν δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες Ουκρανόπουλα στη Ρωσία, ένα πρόγραμμα το οποίο ωστόσο η Μόσχα παρουσιάζει ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ζώνες των συγκρούσεων.

«Λέω επαναπατρίστε τα παιδιά, επιστρέψτε τα παιδιά, επανενώστε τα παιδιά», είπε ο Χαν. «Αν υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος αλήθειας σε αυτό που λέω, αυτό είναι ότι αυτό γίνεται για χάρη των παιδιών, αντί να τους δίνετε ξένο διαβατήριο, επιστρέψτε τα στις χώρες της εθνικότητάς τους».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Άντριι Κόστιν τόνισε στη διάσκεψη ότι το γραφείο του έχει ξεκινήσει έρευνες για περισσότερα από 72.000 περιστατικά φερόμενων εγκλημάτων πολέμου και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του ΔΠΔ στην Ουκρανία.

«Το να βάλεις έναν ύποπτο στο εδώλιο του ΔΠΔ αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρόκληση», τόνισε ο Κόστιν. «Ως εκ τούτου τώρα το βάρος πέφτει στα κράτη να συνεργαστούν στενά με το Δικαστήριο».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα στην Μόσχα, ο πρώτος ηγέτης χώρας που έσφιξε το χέρι του Πούτιν μετά την έκδοση του εντάλματος, με το Πεκίνο να αναφέρει ότι το ένταλμα σύλληψης αντικατοπτρίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά του ΔΠΔ.

«Δεν είναι το ΔΠΔ με την πλευρά μας ή με την πλευρά της Ουκρανίας… αλλά είναι το κράτος δικαίου με την πλευρά μας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Ντένις Μαλιούσκα.

Η Βρετανία έχει υποσχεθεί 1 εκατομμύριο λίρες στο ΔΠΔ φέτος και το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι άλλες χώρες αναμένεται να δεσμευτούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης επίσης για οικονομική υποστήριξη. Η διάσκεψη συνδιοργανώνεται από τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για την εκπαίδευση ανακριτών για την εξέταση εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου, καθώς και για την ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη των θυμάτων, ανέφερε το υπουργείο.

ΠΗΓΗ