Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, τονίζοντας πως η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο ήταν κάτι «καλό», αλλά ταυτόχρονα και κάτι που υποδηλώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve δεν λειτουργούν όπως παλιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σκληρής προσγείωσης για την οικονομία.

«Η οικονομία μας είναι όπως το.. λαγουδάκι της Energizer», είπε ο Σάμερς στο Bloomberg, αναφερόμενος στη διαφημιστική καμπάνια για μια μπαταρία μακράς διαρκείας. Αλλά με την αύξηση των θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος σκληρής προσγείωσης φαίνεται λίγο μεγαλύτερος, πρόσθεσε.

«Μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια αποτελούν ένα μικρότερο εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας από ό,τι στο παρελθόν»

Ο Σάμερς μίλησε μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή που έδειξαν ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν διπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι οικονομολόγοι για τον Σεπτέμβριο. Το κέρδος 336.000 ήρθε πέρα από τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προσλήψεων για τους δύο προηγούμενους μήνες, αν και η έκθεση παρουσίαζε επίσης επιβράδυνση στα κέρδη των μισθών.

Το εργαλείο δεν δουλεύει όπως παλιά

Η αύξηση των προσλήψεων έρχεται ενάμιση χρόνο αφότου η Fed ξεκίνησε την πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τον Σάμερς οι επιδόσεις της οικονομίας υποδηλώνουν κάποια υποκείμενη αλλαγή στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Fed. «Μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια αποτελούν ένα μικρότερο εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας από ό,τι στο παρελθόν».

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι, με το τρέχον selloff στην αγορά ομολόγων και τις αυξημένες αποτιμήσεις σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών μετοχών, είναι πιθανό ένα κύμα στα χρηματοοικονομικά.

Όσον αφορά το γιατί η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια, ο Σάμερς σημείωσε τη δυναμική όπου, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών ήταν κλειδωμένοι σε χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλέον λιγότερο πιθανό να πουλήσουν. Αυτό μειώνει το απόθεμα των κατοικιών και αυξάνει τις αξίες των ακινήτων, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο πλούσιοι και συμβάλλει στη διατήρηση των δαπανών.

Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν επίσης «περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων», σημείωσε ο Σάμερς. Εν τω μεταξύ, ορισμένες επιχειρηματικές επενδύσεις, όπως αυτή στην τεχνητή νοημοσύνη, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να εφαρμοστούν, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ευαίσθητη στο επίπεδο των επιτοκίων.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ